Lódarázs fészket távolítottak el az önkéntes tűzoltók

 Balástyán, a Tanya 310-es szám alatti épület padlásán hatalmas lódarázsfészket találtak az épület tulajdonosai, akik szeptember 20-án értesítették a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, és segítséget kértek a fészek eltávolításához. Az önkéntes tűzoltók védőfelszerelésben speciális spray segítségével hatástalanították a darazsakat és lárváikat.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbi tájékoztatót tette közzé a különböző helyeken megtelepedett méhekkel és darazsakkal kapcsolatban.

« A 5 »

Méhek és darazsak ? egyre több bejelentés érkezik

  1. szeptember 26.

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a méhekkel és darazsakkal kapcsolatos lakossági bejelentések a katasztrófavédelem szegedi főügyeletén is. Gyakran a lakóházak, a játszóterek vagy a gyalogosok forgalmát is veszélyeztetik a különböző helyeken megtelepedett rajok. Befogásukhoz minden esetben szakemberekre van szükség.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amely csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarok jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Mivel már nincsenek igazán kemény telek, a darazsak nem fagynak meg, így több ezres létszámmal élik túl a telet. Előfordul, hogy a lakóházak tetőszerkezete alá, vagy a mennyezetbe költöznek be a több ezres létszámú rajok.

Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget.

Megszakítás