Zöldségtisztító üzem Balástyán

Egy budapesti cég tulajdonosai zöldségtisztító üzemet indítanak Balástyán, az ipari övezetben. A forráskúti út mellett épült üzemcsarnokban bérel helyet vállalkozásuknak Seregi Zoltán közgazdász közgazdász, felesége dr. Hornok Szilvia jogász és társuk, Szegedi Zoltán műszaki vezető.

A cég 2001-ben kezdett foglalkozni friss, tisztított zöldségek kiszállításával. Mivel a vásárolt áru minősége nem volt mindig kiegyensúlyozott, saját kézbe vették a tisztítást és a feldolgozást. Először egy 150 négyzetméteres üzemük volt, és továbbra is a nagybani piacon szerezték be a termelőktől a zöldséget és a gyümölcsöt. Ezután lett egy nagyobb bérelt üzemük Délegyházán, ami később szintén kicsinek bizonyult, mert napi 5-10 ezer kilogramm készárut gyártottak, majd Budapesten, a XXIII. kerületben megvásároltak egy ipari épületet, ami korábban is zöldségfeldolgozó volt. Külföldi kiállításokra és más üzemekbe mentek megtanulni, hogyan lehet XXI. századi módszerekkel, optikai válogatóval, automatizált gépsorokkal, futószalagokkal, automata csomagológépekkel végezni a zöldségek tisztítását.
Mostanra már két gépsor működik a budapesti üzemükben, és az összes napi kapacitása 25-30 tonna készáru. Egy hét alatt 100-130 ezer tonnát gyártanak, de ennek az alapanyag igénye 30 százalékkal több, mint a készáru. Országosan terítik a tisztított zöldségféléket, viszonteladói hálózaton keresztül értékesítik ételfutár cégeknek, konyháknak, kórházaknak, börtönöknek. Az ételfutár cégnél például 30-40 ezer adag ételt főznek naponta. A legtöbb ilyen közétkeztetéssel foglalkozó konyha feldolgozott alapanyagot vásárol azért, mert nincs rá kapacitásuk, vagy azért mert nincs megfelelő zöldség előkészítő. A gépesített üzemben nagy mennyiséget tudnak tisztítani. Például amit 60-80 kézilány tudna főzéshez előkészíteni, náluk 8 dolgozó oldja meg.
A piaci igény nőtt, és több alapanyagot itt termelnek Szeged és Balástya környékén, ezért vetődött fel, hogy ide hozzák a termelést. Egyre magasabb a szállítási költség, így egyszerűbbnek tűnt ide jönni a gyártással. Öt-hat éve foglalkoznak azzal, hogy integráltan termeltetik az alapanyagot. Felismerték, a konyháknak az az érdekük, hogy egész évben megközelítően azonos minőségű, megszokott ízű alapanyagból főzzenek.
Ezt úgy tudja elérni a vállalkozás, ha már a vetőmagtól kezdve a tisztított áru készítésig, átlátják az egész folyamatot. Egy német vetőmag forgalmazó céggel kötöttek szerződést, és olyan burgonya vetőgumót vásárolnak, és osztanak ki a termelőpartnereiknek, ami nem szürkül, és többféle felhasználású, jó sütésre és főzéshez is. Aki vállalja, hogy a megfelelő méretben és minőségben visszahozza a megtermelt burgonyát, meghitelezik a vetőgumó árát. Emellett többféle zöldséget a szabadpiacról szereznek be. Például több termelővel megbeszélik, hogy termeljenek fejes káposztát, kelkáposztát, sárgarépát vagy gyökeret, és átveszik tőlük. Így egymást segítik a termelőkkel, mert ezáltal folyamatosan van megfelelő alapanyaguk, a termelők pedig tudják, hogy van egy stabil piacuk.
Ennek a mintájára szeretnék Balástyán is a munkájukat megkezdeni. Várják azokat, akik az üzemükben dolgoznának, továbbá azokat a termelőket szintén, akik beszállítóik lehetnek. Seregi Zoltán elmondta, hogy egy balástyai beszállítójuk közvetítésével találtak ide, és az üzem beindításához sok segítséget kaptak Ujvári László polgármestertől.

MUNKALEHETŐSÉG AZONNALI KEZDÉSSEL
Balástyán, a forráskúti út melletti ipari övezetben levő üzemcsarnokban, most nyitó új zöldségtisztító üzemünkbe keresünk gépek mellé ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉZILÁNYOKAT, asszonyokat, továbbá 2 fő férfi munkaerőt. Igényes munkakörnyezet, versenyképes fizetéssel! Munkakezdés 2016. október elején.
Érdeklődni lehet 10-16 óráig minden nap a 06 (70) 383-2239-es számon, dr. Hornok Szilviánál.

Skip to content