Tanévnyitó az általános iskolában

 Szeptember 1-jén reggel 8 órakor a balástyai Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskolában is becsengettek. A két 6. osztály műsorával kezdődött a tanévnyitó ünnepély, amelyet az osztályfőnök, Márkus Marianna és Vágvölgyiné Albert Tünde állított össze. A MÁV dallamával, és a bemondó hangjával indult a múltidéző műsor: ” Balástya állomás, Balástya állomás! A menetrend szerint közlekedő 2016-2017-es tanév megérkezett az egyes vágányra. A vágány mellett kérjük, vigyázzanak! A tanév 228 tanulóval tovább indul a tanévnyitó ünnepség után. A végállomás időpontja 2017. június 15-e.”

Ezután egy időutazás részesei lehettünk. Először az őskorba jutottunk a szereplők segítségével, ahol az ősember a kisfia bizonyítványát nézte, és ordítozott: „Fiam, azt még megértem, hogy gyűjtögetésből hármast, halászatból és kőpattintásból csak kettest kaptál, de azt már nem értem meg, hogy történelemből hogy buktál meg, pedig csak fél oldal az egész!” Majd az ókor következett és egy szakállas görög ruhás tanár magyarázott, két görög ruhás gyermektől kérdezte, mi a közös a következő tudósokban: Arisztothelész, Thalész, Archimédész? Mivel az ókori gyerekek nem tudták a választ, így másnapra mindhárom tudós életrajzát meg kellett tanulniuk. A középkorban a szerzetestanár vizsgáztatta a gyerekeket, akik szintén nem tudták kérdésekre a válaszokat, ezért kódex másolást kaptak házi feladatul. Az időgép ezután 2222-re ugrott és a robothangú tanár 666 oldalas leckét kért számon a tableteken keresztül. Az időutazók megállapították, egyik korban sem jobb, mint ma, így 2016-ra kapcsoltak, és örültek, hogy itt, ebben a suliban lehetnek.

A műsor az elsősök versével folytatódott, majd ismét az időutazó 6. osztályosok vették át a szót, és felolvasták a tanévet jobbá tevő javaslataikat, amit azután átadtak a Sinkó Szabolcsné igazgató-helyettesnek. Például: „Javaslunk néhány új tantárgyat néhány régi helyett: játékóra, vadgesztenye szelídítő óra, felhőszámláló óra, buli óra, szülinapozó óra, láblógató óra, szempihentető óra, pletykáló óra, fejbillentő óra, szájtátó óra, szabadon ásítók órája?”

Sinkó Szabolcsné mindezek megvalósulásával nem tudta biztatni a gyerekeket, viszont elmondta, hogy most a jól megérdemelt pihenés után feladatok sora, a bizonyítás, a rendszeresség, a kötelesség és a példamutatás időszaka következik. „…a mai nappal elkezdődik minden iskolás számára az új tanév, ami erőpróbát, rendszeres felkészülést, megmérettetést jelent, olyan helyzeteket, aminek meg kell felelni. Munkatársaimmal együtt felkészültünk mi is a kihívásokra, nyitottak vagyunk az újdonságokra és eltökélt szándékunk tanulóink szellemi, erkölcsi és lelki fejlődésének érdekében munkálkodni. A siker nem csak rajtunk múlik. Ennek feltétele a szülőkkel való együttműködés, a helyi szervezetek, közösségek támogatása, az összefogás, a kölcsönös bizalom. Az eredményesség nagyban múlik diákjaink hitén, hozzáállásán, munkáján, kitartásán és szorgalmán is.”

Az igazgató-helyettes azt kérte a diákoktól, hogy  fogalmazzák meg magukban, hogy a tanév végére mit szeretnének elérni. Ne járjanak úgy, mint a műsorban látott őskori ember gyermeke, aki bizonyítványával a kezében igencsak kellemetlen perceket élt át. Felhívta a figyelmet az iskolai élet legfontosabb szabályaira: „Törekedjetek a pontosságra, következetességre, toleranciára, a környezet megóvására is. E mellett a rend és a fegyelem, az egymásra odafigyelés, a kitartás alapkövetelmény. A kitartásnak ugyanis van egy titka: lelkierőt ad. Minél kitartóbbak vagytok, annál többet. Olyan ez, mint a szeretet: minél inkább éltek vele, annál több lesz belőle a birtokotokban. Nem várunk el megvalósíthatatlan dolgokat tőletek, nem kérünk egyszerre 666 oldalt, sőt a felét sem. Legyetek talpraesettek, kreatívak, használjátok a fejeteket, és ha gondok merülnek fel, ne habozzatok segítséget kérni. Mi itt vagyunk, forduljatok hozzánk bizalommal.”

Sinkó Szabolcsné beszédében köszöntötte az első osztályosokat is Kovács Barbara: Borzalmas dolog című versével, ami az első osztályosokról szólt.

Borzalmas dolog lehet az iskola.
Be kell majd ülni egy kényelmetlen padba,
egész nap ülni kell, csöndben figyelni,
nem tudom, hogy fogom én ezt majd kibírni?

Jutka azt mondta, ott nem szabad beszélni,
csak akkor, ha kérdez a tanító néni.
Akkor viszont fel kell állni, a táblához kimenni,
de minek? Tudok én ülve is beszélni!

Úgy hallottam, Dani mondta, én ezt nem láttam,
száz könyvet kell vinnem az iskolatáskámban,
meg még füzetet is, legalább húszat,
az egész táskát inkább vinné el a huzat!

Szomszéd Laci ijesztgetett: – Majd fekete pontot kapsz! –
Na és, majd rajzolok belőle bogarat!
A fekete pont lesz a bogárnak a hasa,
hat kis vonal a lába, és büszkén viszem haza!

Néha azt gondolom, az iskolában talán
lesz valami jó is, mondjuk néhanapján,
például az, hogy tanulunk betűket,
és majd én olvasom a kedvenc meséimet.

De egy jót az iskoláról már most is lehet tudni:
soha többé nem kell majd délután aludni!
És igaz, hogy nagyon jó volt az óvoda,
emiatt mégis csak jobb lesz az iskola!

A vers után az igazgató-helyettes a Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola diákjaivá fogadta az elsősöket, és átadott nekik egy-egy radírt, ceruzát és fehér pólót az iskola emblémájával.

Az ünnepi pillanatok után a 2016/2017-es tanévet érintő néhány fontos információt tudhattak meg a gyerekek: A többi között például folytatódik az iskola rendőre program. A Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola is várja új és visszatérő növendékeit. Az úszásoktatás iránt érdeklődő tanulók szórólapot visznek haza, amit az osztályfőnökök gyűjtenek majd össze.

Sinkó Szabolcsné felsorolta az osztályok osztályfőnökeit:

1.a : Csányi Péterné

2.a : Gondáné Frankó Valéria és Gera Márta

3.a:  Sutka Anita

3.b:  Varga Emma

4.a: Kormányosné Rudner Edit

5.a: Hegedűs Mariann

6.a:  Márkus Marianna

6.b: Vágvölgyiné Albert Tünde

7.a: Gállné Leiner Ilona

8.a: Geráné Buknicz Mária

8.b: Vén László

 

Egy személyi változásról is beszámolt: ebben a tanévben Mészáros Zsolt kémia szakos tanár oktatja majd a kémia tantárgyat, és az érdeklődő szülők kedden és csütörtökön kereshetik majd meg.

Az igazgató-helyettes a mindennapi munkához mindenkinek jó egészséget, hitet, sikereket, optimizmust, sok szép élményt kívánt, és Szentgyörgyi Albert szavait idézve nyitotta meg a 2016-2017-es tanévet:

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.” 

A tanévnyitó a MÁV dallamával zárult: „Balástya állomás, Balástya állomás! A 2016-17-es tanév az egyes vágányról továbbindul, a tanévzáróig az összes, 182 állomáson és megállóhelyen megáll. A vonat csak nem dohányzó I. és II. osztályú kocsikkal közlekedik. Kérjük kedves utasainkat, hogy személyi biztonságukra fokozottan ügyeljenek! Élményekkel teli, türelmes, jó utazást kívánunk!”

A tanévnyitó ünnepségen részt vett Ujvári László polgármester és Forgó Miklós plébános is.

Az ünnepség után a templomban tanévnyitó szentmisén vettek részt a diákok. Forgó Miklós plébános példabeszédben hívta fel a gyerekek figyelmét az apróbb konfliktusok utáni egymásnak való megbocsátásra.

A szentmise után az osztályok osztályfőnökeikkel tértek vissza a tantermekbe.    

« A 52 »

 

 

Megszakítás