A Kinizsi Juniálison, a nemzeti összetartozás ünnepén Balástya is részt vett

A szülőföld, a haza szeretetének jegyében versenyeztek június 5-én Fábiánsebestyénben Csongrád megye települései.

Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek versenyzők, a negyedik Kinizsi Juniálisra, amelyet a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából szervezett meg idén is a fábiánsebestyéni Kinizsi Park. Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője felhívására Csongrád megyéből 18 település csatlakozott a különleges megemlékezéshez, hiszen ezen a rendezvényen a játékos versengésé, a jókedvé a főszerep. A Juniális idei fővédnöke dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormámymegbízottja volt, díszvendége pedig Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes.

Kocsitolás, horgászverseny, puzzle és főzőverseny ?, ilyen és hasonló feladatokban mérték össze tudásukat, ügyességüket a települések. A verseny fődíját, a Kinizsi Vándorserleget az összetett verseny győztese viheti haza és birtokolhatja egy évig. A játékos versengés mégsem egymás legyőzéséről szól, sokkal inkább az összetartozásról, a szűkebb és tágabb értelemben vett haza, a szülőföld szeretetéről. A trianoni évforduló napján szervezett programról Farkas Sándor a résztvevőket köszöntő beszédében így fogalmazott: „Felemelő érzés ezen a napon együtt lenni a határontúliakkal, akik ugyanolyan magyar testvéreink, mint mi vagyunk egymásnak, és a mai nap egy újabb lehetőség arra itt Fábiánsebestyénben, hogy megmutassuk: összetartozunk.”

Dr. Juhász Tünde a megye kormánymegbízottja szerint a nemzet lelki egyesítése megtörtént azzal, hogy a magyar Országgyűlés 2010-ben lehetőséget teremtett az egyszerűsített honosítási eljárással a határon túli magyarok kettős állampolgárságára. ?És bár mi magyarok sosem fogjuk tudni elfogadni, hogy a nemzetünk tagjai az unió határain kívül rekedtek és hogy az autonómia ügyét igazolni, indokolni kell, az mégis örvendetes, hogy ezen a napon már nem a búsulásé a főszerep, hanem az olyan összetartozást hirdető rendezvényeké, mint amilyen a Kinizsi Juniális.? ? hangsúlyozta.

?Számomra is szent ez a föld.? ? kezdte megemlékezését Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes beszédében arra emlékeztetett, hogy a Déván túlig nyúlt annak a Bor-Kalán nemzettségnek a szálláshelye, amelyet a honfoglalás után, Ond vezér leszármazottai alapítottak. ?A történelem ezt a szállásterületet szétverte, de Trianon sebét a gyűlölet csak tovább mélyítené.? Csaba testvér úgy véli, csak a szeretet, a béke, az összetartozás segíthet ebben a helyzetben ? ezért is üdvözölte az összetartozás napi rendezvényt, és ezért is nevezett 13 munkatársával a Dévai Szent Ferenc Alapítványt képviselve a megmérettetésbe: ?Örvendek, hogy nem gyásznap ez a mai, hanem az összefogás napja. Együtt erősebbek, többek, gazdagabbak vagyunk. A Kárpát-medencében a magyarok, románok, szerbek, tótok külön nem tudnak tündérkertet építeni, ezt csak együtt tudjuk megtenni, ha bízunk egymásban, ha merjük egymás kezét megfogni.”

A csapatok csaknem egész napos vetélkedését a tavalyi győztes, Tömörkény nyerte meg, így a kupa náluk marad egy évig, második lett Nagymágocs csapata, a harmadik helyezést pedig Derekegyház szerezte meg.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Varga Márta

kommunikációs vezető tájékoztatója alapján

« A 16 »
Megszakítás