Férfinap a Vadásztanya Vendéglőben

Balástyán az 1970-es és 80-as években több Férfinapot tartottak. Ezek műsorát az akkori művelődési ház igazgató, Kiss István állította össze, és humoros szövegeit is ő írta. Egyetlen film őrzi ezeknek az esteknek a fergeteges hangulatát, a pont 30 éve, 1986. május 2-án a Vadásztanya Vendéglőben tartott rendezvényé, amit akkor még Super8-as kamerával rögzíttetek, majd digitalizáltak. Az átírással ugyan rosszabb lett a már színes felvétel minősége, de a szereplők és a vendégek felismerhetőek.

Vincze Mihály önkormányzati képviselő főszervezője volt annak az estnek, amit április 16-án Retro Férfinap elnevezéssel tartottak a Vadásztanya Vendéglőben. A 30 évvel ezelőtti fotók bemutatása és a film levetítése mellett az egykori szereplőkkel volt műsor is. A férfi vendégeket, mint a „férfiak gyöngyeit”, az ajtóban erre az alkalomra tervezett ajándékkal fogadta Kocsisné Benkő Beáta könyvtárvezető és Gömörinné Kordás Gabriella könyvtáros. A vacsora tálalása közben a régi fotókon láthatták a vendégek az akkori mulatságot. A nővé változott zenekar tagjai bevonulását nagy nevetéssel fogadta a közönség: Berkes Antalt (Berkes Bernadettként), Hódi Antalt (Hódi Helgaként), Tari Józsefet (Tari Tímeaként) és Ördög Jánost (Ördög Nóraként). Közülük hárman az 1970-es és 80-as években tartott Férfinapokon is muzsikáltak, szintén női ruhában. Ezután az 1983-as vagy a 84-es Férfinapon elhangzott köszöntőt Illin Klára olvasta fel, ugyanis 30 éve szintén ő köszöntötte a férfiakat, majd a filmvetítés következett. A filmen látott Férfinap csasztuskáiból a válogatást zenekari kísérettel Pakó Vera, Nagymihályné Fekete Matild, Fekete Flóriánné, Vinczéné Vollein Márta és Vincze Mihály adta elő. Milyen legyen a jó férj? Ezt több mint 30 éve Novobáczky Sándor újságíró foglalta össze Egy nő monológja című írásában, amit Illin Klára tolmácsolt a jelenlévőknek. A Hayat Hastánc Egyesület műsora a második meglepetés a férfiaknak. (Az első ajándékot a megérkezéskor kapták.) A műsor végén Berkes Antal a Ne hagyd el soha azt, ki téged szívből imád című dalt adta elő, amit szintén Kiss István írt át humoros szöveggel.

Ujvári László polgármester minden szereplőnek virággal, a zenekar tagjainak és a főszervezőnek egy-egy üveg, erre az alkalomra címkézett borral köszönte meg a vidám estet.

« A 79 »

Köszönet

Köszönöm Vincze Mihálynak a Retro Férfinap szerevését, a műsorszámok szereplőinek és minden segítőnek, támogatónak, hogy létrejöhetett a rendezvény!

Ujvári László

polgármester

Megszakítás