Berkes Antal 65 éve zenél


Több mint kétezer lakodalomban, számos más alkalommal muzsikált Berkes Antal az elmúlt 65 évben. A családjukban több zenész volt, és ez az “örökség” meghatározta az életét.

DSC08133A zene szeretete, a muzsikálás mikor kezdődött?

Két éves voltam, amikor kérdezték, Toncsika mi leszel, mondtam zenész. A családban Berkes Tóni bácsi, a nagybátyám zenész volt, apám szintén, Berkes Antal nagybőgős volt és kocsmáros, úgy, hogy a mai Juhász Kocsmában, az akkori Berkes kocsmában indult el a zenei pályafutásom. Csináltak nekem kukoricaszárból hegedűt, és azzal próbálkoztam. Az volt az első nótám, hogy “Szereti a pap a kávét”. Minden vasárnap bál volt a kocsmában, és négy éves koromban, a bálban apám felvett a karjára, mondtam a nótát, és annyi csokoládét kaptam, hogy egész hétre elég volt. Így kezdődött.

Hogyan folytatódott?

Iskolába jártam már, amikor 10 éves koromban megalakult az úttörő zenekar. Szegedről járt ki egy karnagy. Először klarinétozni tanultam, és mivel nagy növésű voltam, azt mondta, Toncsikám, neked trombitásnak kell lenni. Az úttörő zenekarban az “Egy a jelszónk a béke” című dalt, meg a Recece indulót játszottuk először. Hetedik osztályba mentem, amikor a karnagy bevitt Szegedre a Nemzeti Színházba, mert ő ott játszott kisegítő zenészként, és akkor beírtatott a konzervatóriumba. A 7. és 8. osztályban elvégeztem a két zeneiskolai évet, és akkor már a szegedi Szabadtéri Játékok előadásában trombitáltam. Utána zenei tagozatos gimnáziumot és konzervatóriumot végeztem, majd a katonaság következett, ahol két évig katonazenész lettem. Leszerelés után megnősültem, és itthon egy zenekarral elkezdtünk szórakoztató zenét játszani. Több mint kétezer lakodalomban muzsikáltam. Hivatásos zenészként 16 évig voltam a Vadásztanya Vendéglő alkalmazásában. Majd amikor a rendszerváltáskor eladták, áttértem billentyűs hangszerre, és az üllési presszóban játszottam 15 évig. Közben szombatonként mindig lakodalom volt, és rengeteg nótaest, Solti Károlytól kezdve szinte minden híres nótaénekest kísértünk.

Ma is zenél, a községi rendezvényeken fellépő Balástyai Big Band zenei vezetője. Muzsikál máshol is?

Zenészként mentem nyugdíjba, 65 éve folytatom a zenélést, de még most is szeretek muzsikálni. Mindenféle rendezvényt elvállalok, mert ha zenéről van szó, nem ismerek fáradtságot, mert, hogy a dalt idézzem: “Muzsikusnak dalból van a lelke”.

DSC_0079 DSC_0081