Balástyán 57 költőodút tettek ki a madaraknak

Március 7-én tartották Balástyán, a sportcsarnok melletti rendezvénytéren a madaraknak költőodút országos kampány ünnepségét. Ujvári László polgármester beszédében kiemelte, hogy fontosnak tartja ezt a kezdeményezést és országos akcióvá szélesítését, ugyanis egyre kevesebb Magyarországon is a madarak szempontjából ideális költőhely az emberi tevékenység, a beruházások következményeként. Sokat segíthet a hazai madárállomány helyzetén, ha megfelelő költőodúkat kaphatnak. Nemcsak a kellemes tavaszi reggeli madárcsicsergés kerül veszélybe ha kevesebb madár költi ki a tojásokat, és kevesebb madárfióka lesz, hanem a kártevő bogarak, rovarok is jelentősen elszaporodhatnak, ami a mezőgazdasággal foglalkozó településeken komoly gondot jelent. A polgármester elmondta, személyesen is természetbarát, és a helyi önkormányzat szintén igyekszik minden évben virág- és faültetéssel, erdőtelepítéssel, minél több zöldterület kialakításával szebbé, élhetőbbé tenni környezetünket. Ezért nagyon fontosnak tartja a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület országos felhívását a madárodúk kihelyezésére. Virágh István elnöknek, valamint a helyi vállalkozóknak megköszönte, hogy felvállalták ezt a szűkebb és tágabb környezetünket egyaránt érintő ügyet, és 57 darab költőodút helyezhetnek ki ezen a napon Balástyán. Továbbá minden támogatónak köszönetét fejezte ki, akik országszerte ebben a kampányban részt vettek.

Ezután a 3. osztályosok madarakkal kapcsolatos verses összeállítását halhatták az ünnepség résztvevői, majd dr. Tokodi Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára üdvözölte a Balástyáról indult kezdeményezést, amivel a 15 évvel ezelőtt indított madárbarát kert programjuk továbbfejlesztve, az önkormányzatok, civil szervezetek bevonásával egész Magyarországra kiterjedt. A madárbarát kert program arról szól, hogy mivel a civilizáció jobb részét ugyan élvezi az ember, ezzel párhuzamosan sajnos a környezetünket folyamatosan átalakítjuk, és elvettük a madarainktól a fészkelési lehetőséget, ami addig adott volt számukra, be kellett látnunk, ha szeretnénk fészkelő helyeket például széncinegének, házi rozsdafarkúnak, különböző harkályoknak, és énekükre szeretnénk reggel ébredni, akkor ebben nekünk segítenünk kell. Ez a programunk egyre híresebb lett, és szinte minden településen vannak madárbarátok. Az év különböző időszakaiban segíthetünk a madaraknak. Télen madáretetéssel, tavasszal a madárodúk kihelyezésével. Ez utóbbihoz kapcsolódik az a kezdeményezés, amit Virágh István és a balástyai önkéntes tűzoltó egyesület elindított. Most az országban a civil szervezetek és önkormányzatok a balástyai felhívás által 1200 kihelyezett odúnál tartanak.

Molnár Milla 6. osztályos tanuló a madáretetőről mondott verse után Ujvári László kérte a gyerekeket, figyeljék majd, mikor költöznek az odúkba lakók, és hogyan történik a madarak fiókanevelése, mikor repülnek ki. A polgármester megjegyezte, bízik benne, hogy egy olyan folyamatot indítottunk el, amivel még jobban tudunk a környezetünkre figyelni.

Virágh István kérte, ezt a kezdeményezést ne csak közösségi szinten folytassuk, hanem otthon, a családban is készüljön minél több madárnak költőodú.

Az ünnepség végén a balástyai Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola osztályai és a civil szervezetek képviselői a község területén elhelyezték a költőodúkat.

« A 19 »
Megszakítás