Bitó Martin a gyulai Grosics Akadémián focizik

A balástyai Bitó Martin a Szeged 2011 labdarúgó akadémiájára került Gyulára. A 15 éves fiatalember utánpótlásban már az első osztályban fog szerepelni, de célja, hogy felnőtt szinten is az NB I-ben játszhasson.

bito
Hogyan kerültél közel a labdarúgáshoz, melyek voltak az első lépéseid?

Még óvodás koromban kezdtem focizni. Vén László tanár úrhoz kerültem, akinél az edzések, a focitáborok és a különböző tornák hangulata és természetesen a játék szépsége is megfogott. Bozsik-tornákon, majd U12-es bajnokságban vettünk részt. A 2013-2014-es szezonban már az U16-os csapatban játszottam, ahol az egyik legfiatalabb voltam. 21 mérkőzésen 14 gólt szereztem.

Hogyan kerültél Szegedre?

2014 nyarán Vén tanár úr elvitt egy szegedi kiválasztóra, ahol Major László, volt NBI-es labdarúgó, megyei sportvezető, labdarúgó edző figyelt fel rám és az ő közbenjárásával kerültem a Szeged 2011 NB II-es U15-ös csapatához.

Milyen volt az itt eltöltött másfél év?

Az első időszakban nagyon nehezen ment a beilleszkedés, és az új közeget megszokni sem könnyű. Itt már heti négy edzés volt, hétvégén pedig meccs, néha nagyon sokat kellett utazni. Aztán olyan jól alakultak a dolgok, hogy a szezon végére huszonhat mérkőzésen huszonhét gólt szereztem. A mostani idényt is Szegeden kezdtem, de ismét egy korosztállyal feljebb, az U17-es csapatban szerepeltem az országos másodosztályban. Az idősebbek között sokkal nehezebb a játék, így a fiatal csapatomnak is nehéz volt az elmúlt félév, tizenöt meccsen mindössze huszonhárom gólt tudtunk szerezni, ebből tizenötöt én lőttem. A csapathoz ekkor került Ioan Patrescu román labdarúgó edző, aki több magyar NB I-es csapat edzője volt, mint utánpótlás koordinátor és a játékomat látva azt mondta, hogy télen, de legkésőbb nyáron gyulai Grosics Akadémiára kell mennem. A szegedi másfél évben hatalmas segítségemre voltak az edzőim, de most lehetőségem adódott feljebb lépni.

Milyen az akadémiai élet?

Most ismerkedem az itteni körülményekkel. A labdarúgó akadémián és a kollégiumban csak a tanulással meg a labdarúgással kell foglalkoznunk. Minden nap edzés van, hetente két nap kettő is, konditerembe is rendszeresen járunk. Nagy a fegyelem, hazamenni csak akkor lehet, ha hétvégére az edző elenged, de a bajnoki tavasz kezdetével már akkor sem. Nehéz távol lenni otthonról, a családtól, a barátoktól, de muszáj, mert el akarom érni a céljaimat, Szeged 2011 felnőtt csapatában akarok játszani, és NB I-es futballista akarok lenni.

Megszakítás