Balástyán tartott megyei fórumot polgármestereknek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke is részt vett a községünkben január 27-én tartott, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által szervezett polgármesteri fórumon.

A találkozót minden évben megrendezik, és mivel Ujvári László polgármester a TÖOSZ megyei tagozatvezetője, így balástyai helyszínen, a Hotel Orchideában gyűltek össze a települések vezetői. A tanácskozáson a többi között a MANORKA projekt (MAgyar NORvég KApcsolatok) eredményeiről és a járási hivatalok közötti kapcsolatokról, az aktuális önkormányzati ügyekről, valamint a 2014-2020 közötti európai fejlesztési időszak önkormányzatokat érintő lehetőségeiről szóltak az előadások.

A megjelent polgármestereket és jegyzőket Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára, Ujvári László, valamint Schmidt Jenő, Tab város polgármestere, a TÖOSZ elnöke köszöntötte, majd Fehér József, a MANORKA projekt járási munkacsoport vezetője beszélt a projekt eredményeiről. A Magyar Államkincstár ASP programját ismertette Krucsó Balázs projektvezető, a Magyar Államkincstár Elnöki Kabinetjének munkatársa. A polgármesteri hivatalokban új informatikai rendszer bevezetésével kapcsolatban többen nyilvánítottak véleményt. Ződi Zsolt, az OPTEN Informatikai Kft. munkatársa a cég önkormányzatoknak szóló informatikai rendszerek lehetőségeiről tartott összefoglalót. Eztán a házigazda, Ujvári László polgármester mutatta be községünk eredményeit, amelyeket elsősorban pályázati támogatással sikerült megvalósítani.

A fórumon a következő előadó, Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az önkormányzatoknak szóló felhívásokról, szabályozási újdonságokról és a vidékfejlesztési programokról beszélt. Hangsúlyozta, hogy az uniós források alapvetően három célt szolgálnak: a magyar pozíció megerősítését a régióban, a versenyképességünk javítását, illetve Magyarország belső megerősítését. A 2014-2020-as időszakban összességében több mint 12 ezer milliárd forint jut hazánknak, és a kormány a támogatások átcsoportosításával egyértelműen kijelölte a fókuszpontot: a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre lehet fordítani. Az államtitkár ismertette a Széchenyi 2020 már megjelent és a későbbiekben megjelenő főbb pályázatait, amelyek közül 2016-ban várhatóan a TOP, a VEKOP, a GINOP, és a VP nyílik meg, és ezekből bizonyos pályázatok már most is elérhetőek. Vitályos Eszter kiemelte, a gyorsított eljárás ellenére minden pályázónak a kiírás után egy hónap türelmi időt biztosítanak a beadáshoz való felkészüléshez.

Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke a menedzserszemléletű és innovációs gazdálkodásra hívta fel a polgármesterek figyelmét, mert szerinte ez a személet jelenti a térség fejlődésének kulcsát. Elmondta, Csongrád megye legfontosabb integrált területfejlesztési programjának fő szempontja, hogy a 37 leszakadó térségét felzárkóztassa, és a valós problémákat, a valós igényeket kielégítő, szükségszerű fejlesztések történhessenek a településeken. A Csongrád Megyei Önkormányzat feladata lesz ebben a többi között a pályázatok koordinálása, az önkormányzatok segítése. Kakas Béla jelezte a résztvevőknek, hogy az Európai Unió ebben a pályázati ciklusban várhatóan 50-70 százalék körüli támogatási forrást nyújt a pályázó településeknek.

Szászfai Gyula, a GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft. üzletágvezetője és Novák László, a Generali Alapkezelő Zrt. vállalati ügyfélkezelési vezetője a biztosítási kedvezmények és

biztonságos vagyonkezelés önkormányzatoknak témáról beszélt a megyei fórumon. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke a polgármesterek korábban csökkentett bérezésével kapcsolatban a szervezet intézkedésiről adott tájékoztatást, továbbá az idén bevezetett, szorgalmi időszakon kívüli gyermekétkeztetés lebonyolításának egységes, reális és végrehajtható szabályozásával kapcsolatos javaslatairól szólt, és kiemelte, a szervezet állásfoglalása is az, hogy az önkormányzatok törekedjenek rá, minden eszközzel csökkentsék a gyermekéhezést.

A Royal-Kert Kft. ügyvezetője, Kishalmi Tibor az önkormányzatok számára kínált park- és játszótér építési szolgáltatásukat mutatta be, továbbá a parkok gondozásához gépajánlatukat ismertette.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára az önkormányzati hivatalok dolgozóinak életpályája modelljéért tett egyeztetéseikről, valamint bérezésükkel kapcsolatos lépéseikről beszélt, majd a tanácskozás közös ebéddel zárult.

« A 41 »
Megszakítás