Tíz éve adták át az M5-ös autópályát

Az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza ? Szeged-Észak közötti szakaszát 2005. december 10-én adták át, majd hat nappal később megnyílt az autópálya-mérnökség helyi kirendeltsége is, amely ennek a sztrádaszakasznak a karbantartását, működtetését végzi, és ide futnak be a segélykérő hívások. A Csongrád megyei szakaszt felügyelő autópálya-rendőrség szintén tíz éves volt decemberben. Ebből az alkalomból Ujvári László polgármester és Magyar Mihályné jegyző meglátogatta az őrs parancsnokát, Molnár József őrnagyot.

Autópálya rendőrség

Az autópálya-rendőrség az autópálya-mérnökség tőszomszédságában van az M5-ös balástyai leágazásánál. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozik az M5-ös autópálya alosztály, és illetékességi területe is a megyehatártól Röszkén, az országhatárig tart. A szervezet vezetője 2010. december 31-től a balástyai Molnár József. Napi rutinfeladatuk a sebességellenőrzés, amelynek célja a balesetek megelőzése, továbbá forgalomellenőrzést végeznek a gyorshajtások visszaszorítására. A határátkelő felé irányuló forgalom miatt jelentős teher hárul munkatársaikra. Balástya község vezetésével nagyon jó kapcsolatuk alakult ki. Második éve a községi Sajtkukac Parkban tartanak családi napot, és folyamatos az egyéb együttműködés Ujvári László polgármesterrel, a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, valamint a Balástyai Polgárőr Egyesülettel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Községünk életében nagyon fontos szerepet tölt be az autópálya. A lehajtónál van Balástyán ?Európa kapuja? ? jegyezte meg Ujvári László polgármester. ?Most amikor egy szervezet évfordulójához értünk, ez okot ad a számvetésre, mi történt az elmúlt években. Hatalmas eredmény, hogy sikerült autópálya csomópontot nyitni Balástyán. Ezt eredetileg Szeged-Észak kijáróhoz tervezték. Sok szempont játszott közre abban, mire ténnyé vált, hogy Balástyán építik meg az autópálya lehajtót és az autópálya-mérnökség meg az autópálya-rendőrség ide települ. Az 1990-es években még az eredeti tervekben benne volt egy balástyai csomópont, amit később módosítottak, de 2001. szeptember 12-én elfogadta a parlament az autópálya végleges tervét, amelyben már benne volt, hogy mégis lesz lehajtó. Ehhez a döntéshez kérésemre több országgyűlési képviselő is segített: dr. Géczi József Alajos, Nógrádi Zoltán, Vincze László, Farkas Sándor. Miért jó Balástyának az autópálya? A település gazdasági életében meghatározó szerepe van. Nemcsak az autópálya-mérnökség és az autópálya-rendőrség teremtett munkahelyeket, hanem az autópálya lejáró megépítését követően szükségessé vált az ipari övezet kialakítása, ami további lehetőséget ad munkahelyek létrehozásához

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás