Falunapok tizenhatodszor

A borús idő és a szemerkélő eső ellenére is sok látogatója volt a XVI. Balástyai Falunapoknak. A péntektől vasárnap délutánig tartó események közül a legtöbb nézőt a lovas programok és a sztárvendégek fellépései vonzották. A sportcsarnokban rendezett zöldség- és virágkiállítás minden évben új kompozíciókkal, újabb látványelemekkel kápráztat el, ezt hagyományosan a gyűjtemények bemutatója és a képzőművészeti kiállítás egészíti ki. Még vasárnap, a meghirdetett záróra után is több csoportban jöttek gyönyörködni a látogatók.

Fesztiválfutással kezdődtek a pénteki programok. A balástyai származású Tari János szervezésében több korcsoportban indult a község utcáin a futóverseny. A legügyesebbeknek póló és toll volt a jutalom. Közben a helyi Leon-Cavallo Lovasklub fiatal lovasai zenés, jelmezes bemutatóval készültek. ?A Fantom? címmel Ferenciné Kinyó Karolina tanította be a koreográfiát, amit kétszer mutattak be a Falunapokon. Szombaton délután ismét felhangzottak az ismert dallamok, amelyre a lovasok és a lovak meghatóan szép produkcióját láthatta a közönség.

Az új tagokkal bővült helyi Big Band zenekar megalakulása óta nagy rajongótábor előtt lép fel községünk rendezvényein. Ez alkalommal is háromszor hallhattuk játékukat, pénteken este a színpadon, szombaton délután a fogatosokat kísérték a felvonuláson, este pedig a sátorban a mulatsághoz biztosították a zenét. Mindannyiszor nagyon nagy sikerrel. Pénteken este a sztárvendég, Bunyós Pityu szintén a várt színvonalon szórakozatta a szép számban összegyűlt nézőket.

Szombaton a sportcsarnokban a kiállítás területén ünnepi képviselő-testületi üléssel kezdődött program. Ujvári László polgármester köszöntötte a vendégeket és emlékeztetett a tizenhat évvel ezelőtti szüreti felvonulásra, ami kezdete volt a Falunapoknak, amelyben a hagyományok ápolása mindig szerepet kapott. A programok felsorolásával megnyitotta az idei rendezvényt, majd a település fejlődésének ebben az évben elért eredményeit, és további főbb terveit ismertette.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elmondta, készült erre a napra, mert Balástyára jönni számára öröm és megtiszteltetés. Hosszú évek óta gyönyörködik a kiállított zöldségekben, virágokban, az egész település rendjében, tisztaságában, az itteni összefogásban. A képviselő a gazdálkodók szakmai hozzáértését, elhivatottságát méltatta, és kiemelte, hogy a további fejlődés érdekében változatlanul éljenek a pályázatok adta lehetőségekkel. Továbbá a Fábiánsebestyénben tartott XVI. Kettesfogathajtó Világbajnokságról tett említést, ahol a körzetébe tartozó 23 település példaértékű összefogása, segítsége kivívta a lovassport képviselői, a lovas szakma elismerését. Farkas Sándor mindezért, és az ottani kiállításon a község értékeinek bemutatásáért is, egy oklevél átadásával mondott köszönetet Ujvári László polgármesternek.

Ezután testvértelepülésünk, Torda polgármestere, Dobai János elismerését fejezte ki az elért eredményekért, mert Balástya számukra példaértékű település. Kiemelte, hogy összetartozásunkat a határok ma már akadálytalanná tették.

Az ünnepségen a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője, Varga Erika átadta az életmentő készüléket Virágh Istvánnak, a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének. A készülék árának felét pályázati támogatásból, a másik részét adományokból sikerült előteremteni. A defibrillátort Virágh István meghatottan vette át, amit a 24 órában nyitva tartó Hotel Orchideában a recepción helyeztek el. A készülék használatát a cég munkatársai a rendezvénytéren később bemutatták a közönségnek, majd vasárnap a Tanodában az önkormányzat minden intézményéből delegált munkatársak képzésen tanulták meg az életmentés mozzanatait.

A Kiss Ferenc Vadászkürt Együttes vadászathoz tartozó kürtjeleinek bemutatója zárta a képviselő-testület ünnepi ülését, majd az új óvodai tornaszoba avatójához vonultak át a vendégekkel együtt az iskola udvarára. Ujvári László avatóbeszédében kiemelte, hogy a pályázat előírása szerint az év végére kellett volna elkészülni az építkezéssel, de kérésére a Sári Architect Kft. szeptember végére befejezte a beruházást. A határidő előtt, jó minőségben elvégzett munkáért köszönetét fejezte ki Sári János cégvezetőnek. A nemzeti színű szalag átvágásával Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Ujvári László polgármester és Sári János építési vállalkozó felavatta a tornaszobát, majd a lakosság megnézhette az új intézményt.

A főzőversenyhez közben már elhelyezkedtek csapatok az egyik nagy sátor alatt. Az idén kevesebben fogtak fakanalat, de a zsűri így is ki tudta választani, kié lett a legfinomabb étel. Az értékelés után a színpadon Ujvári László polgármester adta át a kupát a legjobbaknak. A győztes szakács Sári Attila lett, aki segítőivel tárcsán sütött többféle húst, és különböző salátákkal tálalta.

A fogatos felvonulás a község több utcáját érintette. Menyhárt József irányította a Big Band zenei kíséretével induló 21 fogatot, amelyet elöl Böröcz Pál lipicai fehér lovas fogata vezetett. A felvonulókat a Móra utcában a képviselő-testület tagjai és a községünkbe érkező vendégek italokkal kínálták.

A Tanodában szombaton délután a fogatos felvonulás és a színpadi műsorok idején a Magyar Vöröskereszt véradó napot tartott, amelyen 35 jelentek meg és 32-en adhattak vért segítségül beteg embertársainknak.

A színpadon közben folyamatosan kulturális műsorokat láthatott a közönség. A tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Bábabokra Néptánc Együttes balástyai általános iskolás néptáncosai, az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub Tátika Népdalköre, Balogh Kata, Juhász Andrásné, a Grimm-busz színház, a Hayat Hastánc Egyesület szórakoztatta a nézőket. Este hatalmas tömeg gyűlt össze a sztárvendégek koncertjeire. Kocsis Tibor és a Két Zsivány nagy sikert aratott. A buli a sátorban a balástyai Big Band zenészeivel folytatódott és kora hajnalig tartott.

Vasárnap a Zrínyi utcai lovaspályán a Leon-Cavallo Lovasklub szervezésében folyt a Balástyai Virágkupa ?B? kategóriás díjugrató verseny Csongrád megyei bajnoki fordulója és az Aranypatkó csapatverseny döntője, amelyben öt csapat és húsz lovas állt rajthoz. Harmadik lett a Leon-Cavallo 2-es csapata, Bódi Rebeka Vanda, Bihari Csenge, Nagy Tamás és Ferenci Richárd. A nagyobb részben borús idő miatt kevesen nézték meg az ügyes lovasok és lovaik teljesítményét.

A zöldség- és virágkiállítással nem lehetett betelni. Vasárnap záróra után is csoportosan jöttek a látogatók a káprázatos kompozíciókban gyönyörködni, ami elsősorban Egriné Sztancs Mária tervei alapján készült és fő segítőivel, Stiebel Máriával, Gémes Jánossal és Balázs Andrással, valamint számos szorgos kéz munkájával, a balástyai és környékbeli zöldség- és virágkertészek adományaival, legszebb terményeivel tettek nagyon látványossá.

A gyűjtemények bemutatója és a képzőművészeti kiállítás mellett Balástya helytörténeti fotógyűjteményéből válogatott képek is helyet kaptak. Sokan megálltak a múltunk életképeit, a régebbi kor ruhaviseletét megcsodálni, amelyhez további képek felajánlását várja az önkormányzat.

A Falunapok eseményei ebben az évben is betöltötték szerepüket: együtt volt községünk lakosságának jelentős része, sok vendég jött el, beszélgettünk egymással, szórakoztunk, gyönyörködtünk, örültünk, mulattunk.

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás