Méla a hindu templomnál

A Magyar Vaisnava Hindu Egyesület Balástya tanyavilágában épített templománál minden évben szervez egy hetes összejövetelt a közösséghez tartozóknak, akik a világ több országából, például Lengyelországból, Svájcból, Németországból, Bulgáriából gyűlnek össze tanítómestereikkel beszélgetni. Ebben az évben a Visnu istent követőkhöz Indiából Szadu maharádzs is ellátogatott. A méla (összejövetel, találkozás) július 27-től augusztus 2-ig tartott, amely a családoknak lelki feltöltődés. Az idén naponként változó létszámban, 50-100 fő jött a tanításokat meghallgatni, közös énekléseken Krisnát (Isten) dicsőíteni.

A tanításokban a többi között elhangzott a vallási csoport jelenlévő vezetőitől, hogy először önmagunkat kell megtisztítani, hogy Krisnát meglássuk. ?Minden ugyanannak az Egy abszolútnak a kiterjedése, összetartozunk, az Egyhez tartozunk, és a méla összehoz bennünket ebben a szeretetviszonyban. Ha emlékszünk arra, hogy lelkek vagyunk, akkor létrejön az összeköttetés. A tanítómester azt figyeli, a tanítvány mit sajátított el a tanításból.?

?A történelem azt mondja, hogy a múltban keresd az Istent, a misztikum azt mondja, a jövőben keresd Istent, míg a szeretet azt mondja, Őt most kell megtalálni. Ezzel párhuzamos egy nagyon szép gondolat az egyik Szentírásból, amiben úgy szól az Isten szava, hogy én nem a mennyei világban lakom, nem a meditáló jógik szívében lakom, hanem ahol a baktáim engem dicsőítenek, egészen biztosan jelen vagyok. Tehát van egy olyan eszköz, amivel meg lehet idézni az isteni jelenlétet, ez a szívbéli odaadás.?

?Az Ószövetség ? és igaz minden régi típusú vallásra, ? a törvényekről beszél: adok, kapok, bűn, büntetés. Ezeket törvényvallásnak nevezhetjük. E helyett a jelen korszakban sokkal inkább a kegyelem és a szeretet alapú vallásos folyamatok váltak fontossá, ezért van az Ószövetséggel szemben az Újszövetség, ami egy szeretetalapú összeköttetés Isten és ember között, és mondhatjuk, hogy ugyanez a gondolat fogalmazódott meg a távol-keleten, ahol Mahaprabu nem a rítusok, vagy a különböző formaságok követésére tanít. Hanem arra, hogy arról tudatosuljunk, hogy mi lelkek vagyunk, Istenhez tartozunk és a szeretet kettőnk között a kötelék.?

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás