Burgonyatermesztési bemutató Balástyán

A keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának ötféle magyar nemesítésű burgonyafajtáját mutatták be július 11-én pénteken Tóth-Sári Nándor és családja kertészetében. A házigazda a termesztési tapasztalatait már harmadik évben adja át a több településről hozzájuk látogatóknak, és az egyetem rendezvényein meghívott előadóként is meg szokta osztani a hallgatósággal.    

A fajtakísérlethez az egyetem biztosította a vetőmagot, minden fajtából 100 kilogrammot. A bemutatón a véletlenszerűen felszedett öt bokor termését nézhették meg a látogatók, és hallhatták a Burgonyakutatási Központ igazgatójának, Polgár Zsolt fajtanemesítőnek a kísérletben részt vevő fajtákról szóló tájékoztatóját. Tóth-Sári Nándor pedig összehasonlította a jelenlegi terméssel kapcsolatos tapasztalatait az előző éviekkel. Elmondta, hogy a kísérleti fajtáknak ugyanolyan a termesztéstechnológiája, a talaj előkészítése és a növényvédelme, mint a gazdaság többi termőterületén. A fajtaválasztásánál fontos szempont, hogy milyenek a vásárlói igények, a termést milyen felhasználásra szállítják: friss piacra, áruházláncnak vagy ipari célra és melyik fajtát érdemes választani ezeknek megfelelően.
A résztvevők megtudták, hogy ebben az évben a kísérleti burgonya fajtákat másodvetésben is kipróbálják a kertészetben, milyen terméshozamot érhetnek el másfajta időjárási viszonyok mellett.

A keszthelyi burgonyák alapvetően jóízűek, vírusrezisztens fajták, és egy jó genetikájú vetőmag megvásárlása után öt-hat évben egymás után használhatóak szaporítóanyagként is. Az intézetnek 14 fajtája van jelenleg, amit az országban több helyen vontak be fajtakísérletbe. A balástyai kertészetben a homoktalajon való termesztésre alkalmas, rövid tenyészidejű korai és tarlóburgonya fajtákat mutatták be: Botond, Balatoni rózsa, Démon, Balatoni saláta (Basa), Aranychipke. Továbbá a résztvevők láthatták a Withe Lady és Hópehely burgonyákat a korábbi kísérletből, amelyet már nagy területen termelnek a házigazdák.

A szakmai nap a Vadásztanya vendéglőben folytatódott, ahol dr. Zsom Eszter, a K+S KALI cég munkatársa a burgonya korszerű tápanyag utánpótlásról beszélt a termelőknek, és Varga László, a KWIZDA AGRO HUNGARY képviselője a burgonya biológiai növény védelmi lehetőségeiről tartott tájékoztatót. Az összejövetel ebéddel zárult.

További képek a GALÉRIA/FOTÓK menüben láthatóak.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás