Hajrában a parlagfű elleni küzdelem: június 30-ig kell gondoskodni a földhasználóknak a megelőzésről

A külterületi ingatlan tulajdonosoknak illetve a törvény értelmében a földhasználónak, minden év június 30-ig gondoskodnia kell a parlagfű-mentesítésről. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fővárosi és a megyei kormányhivatalokkal együttműködésben országos koordinátori hálózatot hoz létre a parlagfű irtás irányítására. A megyei koordinátorok kinevezése elősegíti, hogy a büntetési időszakot megelőzően beazonosíthatók legyenek a fertőzött területek és a földhasználóknak kellő idejük legyen a virágzó állapot megakadályozására, a büntetés elkerülésére.

A védekezés jogszabályi alapját az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény és a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló Kormányrendelet határozza meg. A törvény szerint a földhasználó köteles a tárgyév június 30. napjáig az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezen állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A törvény értelmében a földhasználónak vagy bejelentett földhasználat hiánya esetén a tulajdonosnak, minden év június 30-ig gondoskodnia kell a megelőzésről. A hatóságok ? belterületen az illetékes jegyző, külterületen a kormányhivatal- július elsejétől a vegetációs időszak végéig, hatósági ellenőrzés keretében és lakossági bejelentések alapján ellenőrzik a jogszabályi kötelezettség betartását. A koordinátorok feladata megyei szinten az lesz, hogy összefogják a mentesítéssel kapcsolatos feladatokat, ellenőrizzék a felméréseket, illetve felelősek a parlagfű irtási tevékenységek összehangolásáért. Szintén feladatuk, hogy az FM által 2014. december 31-én meghirdetett pályázaton támogatást nyert civil szervetek parlagfű-gyérítési munkáját segítsék és egyeztessék a közmunkaprogrammal.

A parlagfű márciustól kezd kelni, és áprilisban a napfény és a talaj 10-20 C-os hőmérséklete hatására már tömegesen csírázik. Nyáron intenzív növekedésnek indul, a porzós és termős virágok július közepétől jelennek meg, és a virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig tart. A mélyebb talajrétegekben fekvő magok évtizedekig nyugalomban vannak, megőrzik az életképességüket. Az ürömlevelű parlagfű több ezer, több tízezer, vagy akár 60 ezer magot is termelhet egyetlen tövön, mely növény pollenjei komoly népegészségügyi problémát, súlyos allergiás tüneteket okoznak. Ezen felül dominanciájának, alkalmazkodóképességének hatására kiszorítja, károsíthatja a kultúrnövényeket.
Lényeges tehát megelőzni a parlagfű virágzását és a magérést, mely káros folyamat kialakulását természetes ellenség hiányában főként mechanikai és kémiai, illetve lehetőség szerint biológiai védekezéssel például kézi gyomlálással, kaszálással, vegyszeres gyomirtással, fűmagvetéssel, talajtakarással, legeltetéssel is megtehetjük. Érdemes többször ellenőrizni a gyomnövénnyel fertőzött területet, a gyökér fölötti szárrészen újabb hajtások jelenhetnek meg, ezért a védekezést célszerű megismételni, a kedvező hatás érdekében talajszinten, a gyökérnyaki résznél a növény szárának elvágásával.
A kényszerkaszálás és minden ezzel járó hatósági feladat költsége a mulasztót terheli, aki ellen a kormányhivatal növényvédelmi bírságot szabhat ki, mely bírság 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet. Mértékét az határozza meg, hogy az adott fertőzött ingatlan külterületen vagy belterületen fekszik, továbbá, hogy mekkora a fertőzött terület nagysága, és a fertőzöttség mértéke.
A parlagfű fertőzés mértéke országos szinten Somogy, Baranya, Szabolcs-Szatmár, Bács-Kiskun megyékben a legerősebb.

Szeged, 2015. június 17.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás