Szent Antali keresztjárás

Június 9-én, kedden a községünkben található útszéli keresztek közül hármat látogattak meg kerékpártúra keretében az általános iskola 5. és 6. osztályos tanulói. Virágh István ötlete nyomán és szervezésében jött létre a Szent Antali keresztjárás, a régi géppark melletti, Őszeszék 60. számhoz, a forráskúti úton a volt Becsey iskolához, és Nemes Nagy Jánosék kertészeténél levő keresztekhez. A kerékpárosok a tanévzáró szentmise után, 10 óra körül indultak útnak az általános iskolától. Lovas kocsijával Losonczi Antal is csatlakozott hozzájuk néhány nyugdíjas klubtaggal, egy tanárnővel és egy diákkal.

Az első megállónál Forgó Miklós plébános elmondta a gyerekeknek a keresztállítás okát és a közös ima után megszentelte a keresztet. A második kereszthez érve szintén az imát a szentelés követte, majd az autópálya felüljáróján átkelve folytatta az utat a csapat. A Nemes Nagy család kertészeténél a kerékpárok letámasztása és egy kis frissítő víz fogyasztása előzte meg az emlékezést. A kereszt előtt a kertészet tulajdonosa Nemes Nagy János, a kereszt állítója beszélt a korábbi nehézségeikről, amelynek megoldásához Isten segítségét kérte, és megfogadta, ha sikerül a tervük, keresztet állíttat. Azóta is minden nap munkakezdés előtt és a munka befejeztével kéri és megköszöni Isten segítségét. ?Most is azt érzem, hogy mindent Istentől kaptam, ami itt látható, nagydolog ez, de nem úgy, hogy ide ?pottyant?, hanem adott az Isten egészséget, és bírtunk dolgozni, ami a legfontosabb. Lehet Isten nélkül élni, de sokkal nehezebb.? ? jelentette ki.
Ezután Ujvári László polgármester köszöntötte keresztjárás résztvevőit, és a szomszédos Forráskút polgármesterét, Fodor Imrét. Megköszönte az ötletet és a segítséget Virágh Istvánnak, továbbá az ötlet támogatójának Forgó Miklós plébánosnak, valamint Rabi Edit Éva iskolaigazgatónak, és a vendéglátó Nemes Nagy családnak is köszönetet mondott. Kiemelte, keresztek tiszteletével kapcsolatban, hogy a tanyavilágban a hívő katolikus emberek, amikor elindultak egy hosszú útra, akkor a kereszt előtt így fohászkodtak ?Uram, Jézus segíts meg!?, vagy ha egy nagy probléma megoldódott, fejet hajtva hálát adtak Istennek. Emlékeztetett, Isten előtt mindenki egyforma, csak az embereknek más feladatai vannak, más hivatása és küldetése van. Reményét fejezte ki, hogy hagyománnyá válik a keresztek látogatása és a későbbiekben szintén a hitünk erősítését szolgálják a keresztek, mint ahogy elődeink életében. Az önkormányzat a keresztek állapotát figyelemmel kíséri és a továbbiakban a felújításukról gondoskodik. Már ez a folyamat elindult, mert ezek nagyon fontos lelki támaszt jelentettek az elmúlt évtizedekben és jelenthetnek ma is. Végül a polgármester megköszönte Nemes Nagy Jánosnak és feleségének Kónya Erzsébetnek a kerékpártúra résztvevőinek fogadását.
Ezután Forgó Miklós plébános a közös imát követően megszentelte a keresztet.
Az ünnepség a kertészet udvarában vendéglátással folytatódott. A házigazdák kenyérlángossal, paradicsommal és dinnyével kínálták a csoportot. A túra résztvevői ebéd után, még 13 óra előtt visszatekertek az indulás helyszínére.

***

A kerékpártúra alatt a biztonságos közlekedést, az úton átkelést a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület részéről Virágh István elnök és Csányi Nikolett, a Balástyai Polgárőr Egyesület részéről Dékány Péter elnök és Boldizsár Ferenc biztosította.

***

Balástyán a meglévő, összesen 19 kereszt, feszület, utak mentén és a tanyai iskoláknál található, amelyeket magánszemély vagy család, tanyaközösség, esetleg egy egész faluközösség állított sok évvel ezelőtt vagy a közelmúltban. A keresztállítás az Alföldön a XIX. század második felében a tanyai iskolák kiépülésével terjedt el. A keresztek nagy részét fogadalomból, hálából, természeti katasztrófák elkerüléséért emelték, a keresztény kultúrkörben Jézus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a jelképeként.

Az eseményről képek a GALÉRIA/FOTÓK menüben láthatóak.

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Ujvári László polgármester köszöntötte keresztjárás résztvevőit, és a szomszédos Forráskút polgármesterét, Fodor Imrét. Megköszönte az ötletet és a segítséget Virágh Istvánnak, továbbá az ötlet támogatójának Forgó Miklós plébánosnak, valamint Rabi Edit Éva iskolaigazgatónak, és a vendéglátó Nemes Nagy családnak is köszönetet mondott. Kiemelte, keresztek tiszteletével kapcsolatban, hogy a tanyavilágban a hívő katolikus emberek, amikor elindultak egy hosszú útra, akkor a kereszt előtt így fohászkodtak ?Uram, Jézus segíts meg!?, vagy ha egy nagy probléma megoldódott, fejet hajtva hálát adtak Istennek. Emlékeztetett, Isten előtt mindenki egyforma, csak az embereknek más feladatai vannak, más hivatása és küldetése van. Reményét fejezte ki, hogy hagyománnyá válik a keresztek látogatása és a későbbiekben szintén a hitünk erősítését szolgálják a keresztek, mint ahogy elődeink életében. Az önkormányzat a keresztek állapotát figyelemmel kíséri és a továbbiakban a felújításukról gondoskodik. Már ez a folyamat elindult, mert ezek nagyon fontos lelki támaszt jelentettek az elmúlt évtizedekben és jelenthetnek ma is. Végül a polgármester megköszönte Nemes Nagy Jánosnak és feleségének Kónya Erzsébetnek a kerékpártúra résztvevőinek fogadását.

Ezután Forgó Miklós plébános a közös imát követően megszentelte a keresztet.

Az ünnepség a kertészet udvarában vendéglátással folytatódott. A házigazdák kenyérlángossal, paradicsommal és dinnyével kínálták a csoportot. A túra résztvevői ebéd után, még 13 óra előtt visszatekertek az indulás helyszínére.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás