Hindu templom

A balástyai hindu templom 2000-ben épült Szigeti Gyula építész tervei alapján. A tájba illeszkedő épületben a magyar és hindu építészeti jegyek ötvöződnek. Az alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A torony tetején a vaisnava templomokat Indiában is díszítő úgynevezett csakra látható. A templom 70 m2 alapterületű, 50-60 fő befogadására alkalmas belső terében 2013. július végén szentelték fel a kazettás mennyezetet. A freskó alkotója Krasznai Barbara festőművész a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit, a tíz legfontosabb avatárt ábrázolta. Az avatár szanszkrit szó, azt jelenti, aki alászáll. A hinduk úgy tartják, hogy Isten időről időre alászáll az emberek világába.

Mivel a templom oltára kifordítható, így a mögötte lévő templomtéren több százan elférnek. A toronyban az egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal.

A templomot szentélypark veszi körül, amelynek építményeit indiai mesterek vörös homokkőből faragták. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. A templom a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület tulajdona.

« A 9 »

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás