Mezőgazdaság ? Zöldségtermesztés, Bitó Zoltán gazdasága (saláta)

A magyarországi zöldségtermesztő terület több mint 70%-a az Alföldön van, és a dél-alföldi régió az uralkodó a mintegy 5000 hektáron folyó zöldséghajtatásban. Ezen belül a kisteleki kistérség települései ? Balástya, Kistelek, Ópusztaszer, Csengele elsősorban a hidegfóliás hajtatásban élenjárók, de megtalálható a zöldségtermesztés minden formája.

A térségben az 1800-as években a szántóföldi növények termesztése volt jellemző. A lakosság szaporodásával a birtokok egyre kisebbek lettek, s egy-egy család megélhetésének reményében így kezdték el a ?sívány? homoktalajon a sok kézi munkát kívánó zöldségnövények termesztését.

A homoktalajban ugyan kevés tápanyag van a növényeknek, viszont gyorsan melegedik, s ez a térség napsütéses óráinak magas számával együtt kedvezett a korai zöldségnövények jó minőségben való előállításának. Nagy gond volt viszont mindig a kevés csapadék, s ez a ?síványságon? csak nehezítette a megbízható, kiszámítható gazdálkodást.

A múlt század elején még a tervezett Duna-Tisza csatornától várták a gyenge csapadékellátásból adódó gondok megoldását, de a század utolsó harmadában hirtelen széleskörűen elérhetővé váló, nem megújuló energiaforrások elterjedése (elektromos áram, illetve a robbanómotorokhoz az üzemanyag) a talajvíz és rétegvizek kiszivattyúzásával oldja meg azóta is a növények öntözését. Ez a technológia tovább nehezíti a folyószabályozás és klímaváltozás miatt egyébként is sivatagosodó térség helyzetét.

Általánosságban elmondható, hogy az 1970-es években még szinte minden család kötődött valamilyen szinten a földhöz. Egy-két árutermelő fóliája még ma is van több családnak, de a XXI. század elején viszont már csak azok a családok tudnak biztosan megélni belőle, akik folyamatosan képzik magukat, nyitottak a folyamatos változásra és az újdonságokra, illetve képesek egy lépéssel előre gondolkodni, reális kockázatot vállalni.

Bitó Zoltán salátatermesztő ? Balástya

Húszhektáros gazdaságban termeszt salátát elsősorban szabadföldön, a szezon elején és végén hidegfólia alatt. Ez évi 2,5-3 millió fej salátát jelent ? ezzel az ország első öt termelője között tartják számon.

Bitó Zoltán 1995-ben vásárolta meg tanyáját a körülötte lévő földdel, azóta is ott él feleségével és három gyermekével. Az évi 2400 fej salátával induló gazdaság fejlődéséhez szükség volt a saját mellett egyre nagyobb területek bérlésére.

A szezon február elején indul, ültetéssel hidegfólia alá. A palántát rendelik, tápkockában kapják. A fajtákat az és az éves mennyiséget az előző évek tapasztalatai alapján illetve a felvásárló igénye alapján állítják össze előző év novemberében. A saláta 4-6 hét alatt lesz vágásérett. A fő szezon június végéig tart, a nagy melegekben azonban kevesebb salátát ültetnek. Tápanyag utánpótlásra az előírások szerint csak szervetlen anyagokat, zöldtrágyát (facélia, pohánka) illetve hőkezelt istállótrágyát alkalmazhatnak. A növényvédelmet pedig az aktuális időjárás, illetve a feromoncsapdák jelzései alapján végzik, felszívódó szert, ami bekerül a növény keringésébe, nem alkalmazhatnak, csak felületen hatót.
Az utolsó ültetésre szeptember közepén kerül sor, hidegfólia alá, az utolsó fejeket pedig december elején vágják ? ha az időjárás engedi.

A gazdaság növekedését megalapozta, hogy sikerült kapcsolatba kerülnie egy céggel, mely egész Európában forgalmazza konyhakész salátáit. Amennyiben a termelő vállalja a szigorú termesztési előírásokat, az értékesítésre nem lesz gondja: minden évben egész évre szóló szerződés garantálja a felvásárlást. Ez nemcsak a termelőnek, hanem az itt foglalkoztatott 31 embernek is biztonságos megélhetést nyújt.

A tulajdonos elmondása szerint a szerencsének köszönheti, hogy kapcsolatba került a felvásárlócéggel, de az, hogy 16 éve megbízható, jó partnerei egymásnak, hogy a termesztési volumen ezerszeresére nőtt, az már az ő és családja kitartó, kemény munkájának, pozitív hozzáállásának köszönhető. Folyamatosan kísérleteznek új fajtákkal, nem félnek ésszerű határokon belül kockázatot vállalni, és megtanultak élni azzal a tudattal, hogy bármikor bármi okból megcsörrenhet a telefon, függetlenül attól, hogy éjszaka van vagy nappal, ünnep vagy hétköznap ? különösen a február elejétől december elejéig tartó intenzív termesztési szezonban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás