I. világháborús emlékmű

Szeged Felsőtanya I. világháborús emlékművét 1929. június 16-án 11.00 órakor avatták fel.
Az avatáson jelen volt József királyi herceg, a 46-os ezred volt parancsnoka. Jelen voltak továbbá dr. Glattfelder Gyula megyéspüspök, Aigner Károly főispán, Somogyi Szilveszter dr. polgármester, Bokor Pál helyettes polgármester, Várhelyi József pápai prelátus, Fluck Dezső miniszteri tanácsos, Buócz Béla rendőrfőtanácsos, Kogutowicz Károly egyetemi tanár, Svoboda József tábornok.

József királyi herceg érkezésekor köszönetet mondott, majd misén vett részt. Az avatási ünnepségen József királyi herceg avatóbeszédében a doberdói fennsíkon lezajlott harcokra emlékezett: midőn Doberdó fennsíkján álltam. Akkor is fekete volt az ég, de nem a viharfelhőktől, hanem a füsttől, akkor is világított, de nem a villámoktól, hanem a robbanásoktól; akkor is, mint a bőszült tenger hullámai, jöttek az ellenfelek, rohamot roham után intézve Szeged fiai ellen, akik úgy, mint a szikla a tenger verését, visszalökték az ellenség támadását, amely mind összeomlott, mint a hullámok, habbá törve. Szeged fiai ott állottak, és közöttük annyi hős fiú, aki többé nem tért vissza. Ott maradtak mondhatnám őrségen a Kárpátok szélein. Ott maradtak Erdély határain, egyszóval ezeréves szent határainkat őrzik addig, míg feltámadás lesz. Közben leleplezte az alkotást, mely szavai szerint: Ime a szép szobor, az angyal, a hősi halottat felviszi a Mindenek Urához.

A leleplezést követően József királyi herceg elhelyezte koszorúját az emlékmű talapzata előtt, majd Somogyi Szilveszter polgármester helyezte el Szeged város koszorúját. Az emlékművet felszentelte Glattfelder Gyula megyéspüspök, majd a katonai alakulatok, gazdasági egyesületek, levente intézmények koszorúztak.

Balástya Község Önkormányzata az I. világháborús emlékmű felújításához 2011-ben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán a nettó költségek 100 százalékát nyerte el, ami 2 562 044 forint. A kivitelező Lajkó Antal cége elkészítette a talapzat márványburkolatát, és a világháborúban elesettek névsorát a régi vésés tetejére helyezték. A szobor új védőréteget kapott, ami hosszú időre ellenállóvá teszi az időjárás viszontagságaival szemben. Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök a Zöldség-, Virágfesztivál és Lovasnapok alkalmához kapcsolódóan tartott templomszentelő ünnepi szentmise után szentelte fel az emlékművet. A projekt az Európai Unió Támogatásával valósult meg.

Forrás: MTI Hírarchívum 1920-1945, 1929. június 16. 11.,13.,14. o.
sulinet.hu

Pályázati hírek

Balástyai Újság 2011. október

Szegedi Napló 1929-es részlet

i_felujitas_2 i_felujitas_1

Fotó: Csányiné Bali Emese (www geod.bme.hu)

ivh_1 ivh_2

ivh_3

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás