Évkerék Ökotanya

Az Évkerék Ökotanya egy kis, családi ökogazdaság a balástyai tanyavilágban.
Dr. Kiss László kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök és felesége, Kiss-Kovács Orsolya környezetgazdálkodási agrármérnök 2009. óta gazdálkodnak hét hektáros birtokukon. Ennek egy része szántó (lucerna, gabona), legelő illetve gyümölcsös, évről évre nagyobb részén pedig zöldségtermesztés folyik.
Ellenőrzött ökogazdálkodást folytatnak ? vagyis a talaj termékenységének megőrzése és fokozása, a talajvíz tisztaságának védelme során több mint 150 különböző vegyszerektől mentes zöldségfajtát termelnek. Emellett homoktövis ültetvényük és gyümölcsfáik fokozzák a biológiai sokféleséget. A tervezett állatállományt egyelőre rackák és őshonos baromfik tartásával alapozták meg.
A talaj- és így a növények tápanyagellátását szerves trágyával és növényi levekkel biztosítják, a kártevők és kórokozók elleni védelmet vetésforgóval, szervetlen réz- és kénvegyületekkel, a természetes ellenségek számára létesített búvó-és szaporodó-helyekkel oldják meg. A növényvédelmet segíti a tudatos faj- és fajtaválasztás is, ami a termőhelyi adottságokat jól tűrő növények termesztését jelenti.
Céljuk nem mennyiségi, hanem magas beltartalmi értékű, minőségi élelmiszer előállítása, melyet a Magyarországon elterjedt elnevezése szerint zöldségdoboz rendszerben értékesítenek, elsősorban Szegeden.
A francia eredetű AMAP-rendszer a közösség által támogatott mezőgazdálkodási formák közé tartozik. Lényege, hogy a termelő és a fogyasztó hosszú távú (három hónap vagy egy év) szerződést kötnek egymással, melyben a termelő vállalja, hogy egy előfinanszírozási  rendszerben heti rendszerességgel idényzöldséggel látja el fogyasztóit.  Ebben a rendszerben nincs felesleg, (például csúcsidényben több zöldség kerül a dobozokba) kiszolgáltatottság: a termelőnek jóval kisebb a kockázata.  A közvetítők nélküli, személyes kapcsolatnak köszönhetően a fogyasztó megbízható beltartalmi értékű, helyi termékekhez jut; és közvetlenebb, felelősségteljesebb kapcsolatba kerül a természettel azáltal, hogy az adott évszaknak, időjárásnak, termőhelynek megfelelő növények kerülnek asztalára.  Kis ökológiai lábnyomú, fenntartható mezőgazdálkodás, korrekt kereskedelmi forma, egészséges ételek jellemzik ezt a rendszert, amelyet a heti átvételkor egyenrangú partnerek örömteli találkozása koronáz meg.  A közösség tagjai évente látogatást tesznek a tanyán, ahol személyesen meggyőződhetnek a Kiss-Kovács házaspár természet iránti elköteleződéséről, termékeik ?bio?-címkéjének abszolút valódiságáról.

Forrás és képek: http://evkerek.blogspot.hu/

Évkerék Ökotanya 1 Évkerék Ökotanya 2 Évkerék Ökotanya 3 Évkerék Ökotanya 4 panier de légumes dans un potager

 

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás