Tiszta Víz Ivóvízminőség-javító program

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A VÍZHÁLÓZAT IS BŐVÜL BALÁSTYÁN

 

2014. július

Korszerű víztisztító rendszer kiépítése, meglévő hálózat részleges rekonstrukciója, új kezelőépület építése és a víztorony évek óta esedékes külső-belső felújítása a főbb elemei, a Tiszta Víz Ivóvízminőség-javító projektnek Balástyán.
A település vízműve által szolgáltatott ivóvíz minősége a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet 6. sz. melléklete szerint vas tekintetében 25 %-kal, ammónium tekintetében pedig 22 %-kal haladja meg a határértéket. Ezen változtat az Európai Uniós és hazai forrású támogatás, amely a község önkormányzatától önerőt nem igényel, inkább munkát ? tudtuk meg a polgármestertől.
Nem csak a belterületi vízhálózat nagy része újul meg a projekt keretein belül és építenek huszonkét szakaszolásra alkalmas tolózárat a rendszerbe, hanem a Móra majori lakások és az Őszeszéki gazdasági övezetben lévő fogyasztók is új vezetéken kapják majd az ivóvizet. Ehhez több mint hét kilométernyi csövet kell lefektetni és százötvenkettő új bekötést elkészíteni. A szakaszolókkal egy esetleges üzemzavar esetén szinte utcánként lehet majd lezárni a vízvezetéket, hogy valóban csak azok maradjanak ki a szolgáltatásból rövid időre, akik a hiba közvetlen közelében laknak. További tizennégy új tűzcsap szolgálja a lakosok biztonságát és a már régóta esedékes víztorony felújítást is sikerült elvégezni – mondta el a vízmű kezelője. Az eddigi apró javítások után, a glóbuszt most kívül-belül felújították, átalakították.
A számítógép vezérelte víztisztító rendszer ? a felújított régi mellett ? új, 60 m2-es épületben kapott helyet, ahol mechanikai, biológiai és vegyi szűrést is alkalmaznak. A víz minőségét heti mintavételezés segítségével független laboratórium ellenőrzi majd. Ugyanazt a szigorú előírásoknak megfelelő jó minőségű ivóvizet kapja majd a projekt befejezése után a részt vevő tizenegy település minden lakója, a mintegy nettó 2,348 milliárd forint értékű projekt révén ? mondta el Patkós Zsolt szanki polgármester, a beruházás gesztor önkormányzatának vezetője.
A vízszolgáltató telephelyén a nyersvíztároló-, tisztított víztároló- és dekantáló medencék kialakítása után, az út és járda elkészítése következik, így a munkálatok várhatóan augusztusban befejeződnek. Előre kell gondolkodni ? vallja Ujvári László polgármester. Az eddigi két kút és a korszerű technológia hosszú éveken keresztül tudja majd szolgálni a jelenlegi és a várhatóan növekvő fogyasztói kört.

 

?Tiszta víz? Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás              
Cím: 6767 Ópusztaszer, Tóhajlat u. 130.

Telefon: +36 (62) 575-130, fax: +36 (62)  575-131                                           
E-mail: tisztavizt@gmail.com                                             
Honlap:  http://tisztaviz.szankinfo.hu/

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Megszakítás