Szemerkélő esőben, jó hangulatban telt a Böllérfesztivál

November 10-én és 11-én tartotta meg a XXII. Böllérfesztivált a Balástya Községi Önkormányzat. Pénteken az eső miatt az első program, a közös szalonnasütés elmaradt. Ujvári László polgármester a köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy az őszi disznóvágáskor ennél hidegebb szokott lenni, most nincs hideg, de csapadék viszont van. Ennek ellenére a főzőcsapatok, a testvértelepülések készültek a szombati találkozásra. Megemlítette, hogy a jogszabályváltozás miatt változatlanul csak a sertések feldolgozása lesz látható. Most inkább azon van a hangsúly, hogy akik ide kilátogatnak, jól érezzék magukat. Kiss József főszervező megköszönte a balástyai közösségnek, hogy ilyen hosszú idő óta fenntartható a Böllérfesztivál. Ezután Feke Pál, Magyarország egyik legkiemelkedőbb és legismertebb, Junior Prima és Artisjus-díjas musical színésze lépett a színpadra, és a jelenlévőknek nagy élmény volt az előadását hallgatni. Az este zárásaként a makói Vigadó zenekar szórakoztatta a megfogyatkozott létszámú közönséget, mert az eső miatt a sztárvendég fellépése után sokan hazamentek.

Szombaton reggel már a megnyitó előtt elkezdődött a sertések feldolgozása. A rendezvénytéren, egy disznó pörzsölését és bontását lehetett látni. A színpadon Ujvári László polgármester köszöntötte a Böllérfesztivál résztvevőit, a vendégeket, és elmondta, hogy a rendezvénynek ma is ugyanaz a célja, mint kezdetben volt, hogy a hagyományt ápoljuk, mutassuk meg a disznóvágás utáni húsfeldolgozás módját. Megköszönte a testvértelepüléseknek, hogy távolból eljöttek a fesztiválra, amit megtiszteltetésnek, a települések közötti barátság, összekovácsolódás jó jelének nevezett. Megjegyezte, az is fontos, hogy öt iskolás csapat vesz részt a kolbásztöltő versenyen, és a szülők is segítenek nekik. Ezért szerinte a legfontosabb üzenete a rendezvénynek, hogy az utánunk jövő generációt, a fiatalokat bele kell vonni, megmutatni nekik, milyen volt a hagyományos disznóvágás, hogyan készültek ezek az ételek, továbbá a beszélgetések, a jókedv, a szórakozás mind hagyománya a disznótornak.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője az ilyen események, találkozások fontosságát emelte ki beszédében, amikor különböző korcsoportok és többféle csapat együtt tudnak élményt adni minden idelátogatónak, mert vannak, akiknek ez már történelem, régi filmekből, írásokból ismerik a hagyományos disznóvágásokat. „Fontosnak tartom, hogy a fiatalokat bevonják ebbe, mert a magyar embernek a legfontosabb élelme, húsfélesége a sertéshús. Ezek az itt szerzett élmények meghatározóak, a közös élmények közösséggé erősítenek mindannyiunkat. A hagyományok ápolása kötelességünk, amit tovább kell adni a következő generációknak is.”

Kiss József főszervező is köszöntötte a közönséget. Az összetartás és az összefogás fontosságát említette, emellett megköszönte minden segítőnek és támogatónak, hogy ismét létrejöhetett a Böllérfesztivál.

Ezután az ételkészítő verseny zsűri elnöke, a Magyar Gasztronómiai Szövetség hagyományőrzésért felelős képviselője, a kalocsai Németh József ismertette a kolbásztöltő-, főző-, süteménykészítő verseny és a pálinka mustra szabályait, majd következett a pálinkás koccintás a böllércsapatok vezetőivel, és az esemény tiszteletére szokás szerint eldördült a Tápióbicskei 1848-as Hagyományőrző tüzércsapat ágyúja.

Közben már sültek, főttek a finom, disznóvágáskor szokásos ételek. Több baráti társaság települt ki főzőhellyel, közöttük a horgászok, vadászok civil szervezetei és a balástyai, meg a sándorfalvi önkormányzat csapata. Itt egy alkalmi lakodalmi zenekar szórakoztatta a látogatókat. Főztek-sütöttek még a Piaccsarnoknál is. A mozgáskorlátozottak megyei egyesületének helyi csoportja és a nyugdíjas klub a közös összejövetelét ott tartotta. Az egyik nagy sátorban húsipari cégek és többféle árus portékájából lehetett válogatni, és ebben a sátorban dolgoztak a „kisböllérek” is, az általános iskolások öt csapata, Márkus Marianna tanárnő szervezésében, szüleikkel a háttérben. A kolbásztöltés után következett a tárcsán sütés, és a kolbászok közös elfogyasztása, de az is fontos szempont volt, hogy minél jobb sültkolbásszal mutatkozzanak be a szakértő zsűrinek. A legkisebbek szórakoztatására ugyanebben a sátorban arcfestés volt, a másik sátor alá települt be a bohóc a kosaras hintával. A büfésátorban ételeket, italokat lehetett vásárolni, amit az idén a Balástyai Vadásztanya Kft. munkatársai készíttetek és árusítottak. A rendezvénytérre a szemerkélő esőben is sok árus kitelepült a sátraikkal, és a honvédség toborzóját, bemutatóját nézhették meg az érdeklődők. Míg a rendezvénytéren, a sátrakban és azokon kívül is folyt a fesztiváli élet, a színpadon az óvodások műsorát láthatta a közönség, majd a Habakuk duó zenés műsorát hallhatták, és a Grimm-Busz színház meséjét nézhették meg a gyerekek. A vajdasági Tordáról érkezett és lépett fel énekes műsorával Gúth Emília, akinek megtévesztésig hasonlított a hangja a szintén szerbiai származású Ruzsa Magdiéra. Aki meghallotta a hangját, távolabbról is igyekezett a színpad közelébe menni, olyan kimagasló volt a produkciója.

Ezalatt a rendezvénytér főút felöli részén gyülekeztek a régi autók és motorok a Technikai Járművek Baráti Köre évadzáró találkozójára. Az eseményre szerbiai vendégek is jöttek. A külön sátorban zsíros kenyérrel, katonai gulyáságyúban készült forralt borral fogadták a csoport tagjait, majd közös ebéddel zárták a találkozót. Ebéd után érkeztek meg a Sógorok, a mulatós duó, akiket a közönség nagy tapssal fogadott.

A Böllérfesztivál a főző- és süteménykészítő verseny, valamint a pálinkamustra eredményhirdetésével ért véget. A fődíjat, a Szabadtűzi Lovagrend vándorkupáját, a Balástya Böllérmestere címet Dékány Levente kapta. Az esős idő egyáltalán nem zavarta meg a rendezvényt, az idén is sikeres volt. Aki eljött, jól érezhette magát. Este a sportcsarnokban tartott Böllérbálban a megnyitó és a vacsora után rengeteg tombolatárgy talált gazdára. A hajnalig tartó mulatáshoz a Minor együttes szolgáltatta a zenét.

A Böllérfesztiválról mondták

Biacsi László, Hódmezővásárhely: „A mostani Böllérfesztivál már nem az igazi, mert a törvény nem engedi, hogy itt szúrják le, vágják le a disznókat, de ettől függetlenül ez egy családias esemény, együtt feleleveníthetjük a régi hagyományokat. A régi barátokkal és új barátokkal találkozunk, ez is jó ebben.”

Dékány Levente, Balástya: „Tizenkét éve járok a Böllérfesztiválra. Azért szeretek idejönni, mert itt meg tudom mutatni, hogy a szabadtűzi főzéssel nemcsak bográcsban lehet ételeket elkészíteni, különböző frissensülteket, ragus ételeket is, és így még több ember megismer engem.”

Horváth Zsikó Zsolt hentes, Kistelek: „Már 20 éve járok ide, mert itt barátok, ismerősök vannak, mindig jó a hangulat. Balástyán azért jó, mert otthonos a környezet, sokan vannak, akik ebbe a hagyományba, a disznóvágásba, a húsfeldolgozásba beleszülettek.”

Sándor János, Torda: „Magyarországon a Szabadtűzi Lovagrend tagja, Vajdaságban az Amatőr Királyi Szakácsok klubjának tagja vagyok. Nagyon sok barátunk van Balástyán, és nagyon tetszik a Böllérfesztivál. Az idei az első alkalom, hogy nem kellett a disznót pörkölni, mert egy fél disznót kaptunk feldolgozásra. Ebből a belsőséggel reggeli készült, azután hagyományos kolbászt töltöttünk, és én főztem a disznópaprikást. Az utóbbinak az a titka, hogy nagyon lassú tűzön kell főzni, míg puha lesz a hús.”

Tóth László alpolgármester, Balatonakali: „Balástyát, a testvértelepülésünket, nagyon szeretjük, mindenkit, a falubelieket is. Ha az éveket számoljuk, akkor tizenkét éve járunk ide. Csupa barátot találunk, az egész balástyai közösség válltól vállig itt van mellettünk. Jönnek, meglátogatnak, kínálnak minket, mi is kínáljuk őket, a borainkat kóstoltatjuk, boldogság, nyugalom, kikapcsolódás ez az egész Böllérfesztivál, nekünk ezt jelenti. Valami kicsit megmutathatunk Balatonakaliból, a különböző, Balaton-felvidéki fűszerezéssel készült ételeinkből. Hoztunk balatoni keszeget, amit az ottani horgászok fogtak. Azt is sütöttük. Itt van a képviselő-testület mind a négy tagja és Koncz Imre a polgármester. Tizenkét éve vezetjük együtt a településünket. Bárhogyan alakul a választás, azután is szeretnénk megtartani Balástyával a kapcsolatot.”

Csanádi Atád, az egyik balástyai iskolai böllércsapat tagja: „Jó volt, hogy együtt voltunk, élveztük a kolbásztöltést, jól sikerült, elsőként vittük a zsűrinek.”

Ruskóné Imre Szilvia bölcsőde-vezető: „A Böllérfesztiválon a kolbásztöltő versenyben vettünk részt, de ez egyúttal egy csapatépítés is volt, családias délelőttöt töltöttünk együtt, kötetlen légkörben a kollegákkal és családjaikkal.”

Bene Sándor, Venesz- és Életműdíjas mesterszakács, Siófok: „A pálinka mustrán a Pálinka Zsűri Szövetség szempontjai szerint értékeltem a pálinkákat. A technológia tisztasága, a cefrekészítés, a párlat minősége, a gyümölcs karaktere, illetve, hogy milyen tartós ízhatás marad meg a párlatban, milyen az ízharmónia, mennyire tisztán van a pálinka tárolva, kezelve. Ezek a legfontosabbak. Több jó pálinkát hoztak zsűrizésre.”

Kiss József főszervező: „A helyi csapatokon kívül sok helyről jöttek vendégek a Böllérfesztiválra. Testvértelepüléseinkről, Balatonakaliból, a vajdasági Tordáról, továbbá Zalaegerszegről, Tápióbicskéről, Gyálról, Hódmezővásárhelyről, Kistelekről, Sándorfalváról, Makóról szintén voltak főzőcsapatok, és finom ételeket főztek. Csaknem harminc csapat készítette a sátorban és körülötte a többféle ételt. Megjelentek a ruzsai betyárok négyen, akik meglepetésként érkeztek. Volt egy zenekar, amelynek tagjai reggeltől muzsikáltak a kiállító sátorban és környékén. Ők egy baráti társaság, akik a rendezvény kedvéért vettek részt, fokozták a jó hangulatot. Rengeteg gyerek volt, és aminek nagyon örülünk, hogy öt iskolás csapat indult a kolbásztöltő versenyen, a bölcsőde munkatársai is beneveztek a kolbásztöltő versenyre, és jött velük a családjuk, a gyerekeik is. Nagyon fontos, hogy tovább tudjuk adni ezt az egész hagyományt a fiataloknak, és bízunk benne, hogy majd viszik is tovább.”

Ujvári László polgármester: „Ami ilyenkor természetes, hosszas előkészítő munka, készülődés előzte meg a rendezvényt. Az esős idő ellenére nagyon sokan voltak, nagyon sokan nézték a programokat, mindhárom sátor tele volt. Sok látogatója volt a kiállítóknak, a különböző gasztronómiai cégeknek, a húsipari cégeknek, nagyon nagy érdeklődés övezte a főzőversenyeket, a kolbásztöltő versenyt, a gyerekekét is. Az időjárás ugyan nem volt kedvező, ennek ellenére nagy látogatottságú és sikeres rendezvény volt az idei Böllérfesztivál is.”

A Böllérfesztivál a főző- és süteménykészítő versenyének zsűrije volt: elnök, a Magyar Gasztronómiai Szövetség hagyományőrzésért felelős képviselője, a kalocsai Németh József, Venesz-díjas séf, a Szabadtűzi Lovagrend Kódex Őrzője; a zsűri tagjai voltak: Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere, Venesz- és Életműdíjas séf, Blaskó János Venesz- és Életműdíjas séf, a Szabadtűzi Lovagrend képviseletében, Bene Sándor (a pálinka mustra zsűri elnöke) Venesz- és Életműdíjas séf, a Szabadtűzi Lovagrend képviseletében, Bakos László cukrászmester.

A Süteménykészítő verseny eredményei

Sós sütemény

1. Darabont Éva (Balástya)

2. Kószó Szilvia (Balástya)

3. Zeleiné Takács Katalin (Balástya)

Édes sütemény

1. Kószó Szilvia (Balástya)

2. Tápióland (Tápióbicske)

3. Sándorfalva csapata

A Pálinka mustra eredményei

Aranyminősítés

1. Tápióland (Tápióbicske) – szilva pálinka

1. Dékány Levente (Balástya) – vadkörte pálinka, kajszibarack pálinka

1. Torda csapata – cserszegi fűszeres szőlő pálinka, körte pálinka, vilmoskörte pálinka

1. Fogas Péter (Balástya) – szőlő pálinka, szilva pálinka, otelló szőlő pálinka

1. Gyáli barátok (Gyál) – szilva pálinka, málna pálinka

Ezüstminősítés

2. Dékány Levente Balástya) – birsalma pálinka, kökénypálinka

2. Balatonakali csapata – kajszibarack pálinka

Bronzminősítés

3. Torda csapata – kajszibarack pálinka, körte pálinka

Ételkészítés eredményei

Kolbásztöltő verseny (felnőtt)

1. Sándorfalva csapata

2. Hanó Milán (Balástya)

3. Balástyai Alkotmány Horgászegyesület csapata

Kolbásztöltő verseny (ifjúsági csapatok)

1. Kiskukták (vándorserleg, Rácz László szatymazi amatőr királyi szakács emlékére, Biacsi László adománya)

2. Kunkorik

3. Huligánok

Vendégváró tál

1. Gyáli Barátok (Gyál)

2. Balatonakali csapata

3. Csudavilág Bölcsőde csapata (Balástya)

Főétel

1. Dékány Levente (Balástya)

2. Torda csapata

3. Balatonakali csapata

Különdíj

Tápióland (Tápióbicske), a Szabadtűzi Lovagrend különdíja

Pándi Hagyományőrzők (Tápióbicske), a Szabadtűzi Lovagrend különdíja

Fődíj

Szabadtűzi Lovagrend vándorkupája, Balástya Böllérmestere cím: Dékány Levente

KÖSZÖNET

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik segítették a Böllérfesztivál sikeres megvalósítását! Hálásak vagyunk támogatóinknak, közreműködőinknek, a háttérben dolgozó munkatársainknak valamint a polgárőröknek, az önkéntes tűzoltóknak, hogy ismét színvonalas rendezvényt tarthattunk!

Ujvári László polgármester

Kiss József főszervező

Megszakítás