Szent István-Nap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Augusztus 20-án, Szent István-Nap alkalmából a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös ünneplést tartott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Az Árpád-emlékmű előtti ünnepségen menetzászlót kapott a szegedi járás önkéntes területvédelmi tartalékos százada. A zászlót Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke adta át. A menetzászló átadást dr. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott köszöntötte. Az ünnepnap szónoka Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője volt. Kakas Béla, megyei közgyűlési elnöke adta át Csongrád megye legrangosabb elismeréseit. Csongrád Megye Közigazgatásáért díjat kapta Végh Ibolya, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője, a Csongrád Megye Kultúrájáért és Közneveléséért díjat Szücs Katalin, a Mórahalmi Általános Iskola intézményvezető helyettese, Király Katalin, a Ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola pedagógusa, Bagitáné Széchényi Mária címzetes igazgató, tanító és a szegvári Tűzköves Hagyományőrző, Ismeretterjesztő és Kulturális Alapítvány vette át. A Csongrád megye Sportjáért és Ifjúságáért díjat Bán Sándor úszóedző, nyugalmazott főiskolai docens kapta. A Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói díjasai a Mórahalmi Parasztkórus és a makói Forgatós Táncegyüttes. Csongrád Megye Alkotói Díját adományozta a Csongrád Megyei Közgyűlés Mihály Bélának, a Szentes Városi Fúvószenekar karnagyának, aki a fúvószenekar németországi vendégszereplése miatt egy későbbi időpontban fogja átvenni a rangos elismerést. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szentelte meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere szegett meg. Az ünnepi műsorban közreműködött a Sepsiszentgyörgyi Harmónia Kamarakórus és a Hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara, valamint a makói Forgatós Táncegyüttes. Ezután a táncosok 300 cipót osztották szét, amelyeket a magyar gazdák búzáiból sütöttek.

A nemzeti ünnep alkalmából kézművesek vásári standjai fogadták egész nap a látogatókat a Nemzeti Összetartozás Szobra körül. A Nagyréten a honvédség bemutatót tartott, amelyben részt vesz a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A modern haditechnikai gépek mellett a honvédség fejlődése is megelevenedett a honfoglalás-kori lovasbemutatón a Szablyavívó Iskola, a Pálffy huszárok és a szegedi Haditechnikai Park jóvoltából. A skanzenben tematikus nagyrendezvény keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők az aratással és a gabonával kapcsolatos néphagyományokkal. Láthatták működés közben cséplőgépet, kipróbálhatták a kézi darálást és őrlést valamint megnézhették, nagyanyáink hogyan sütötték kemencében a kenyeret.

DSC_3982_800x533

kép 20 / 20

Megszakítás