Katona Szonja fafaragó az erdő szobrásza

Az erdő szobrásza országos verseny első helyezettje láncfűrésszel faragja fából a szobrokat, motortankokat fest airbrush technikával, barátainak gyümölcsből szobrokat készít a családi rendezvényekre. A Katona Szonja Art a művészi tevékenysége védjegye. Borotai származású, de Szegedről fél éve költözött párjával Balástyára, Erdőközre. Olyan tanyát vettek, ahol minden körülmény adott az alkotáshoz.

– Mióta foglalkozik fafaragással?

– Művészettel már gyerekkorom óta foglalkozom, művészeti iskolában keramikus szakon végeztem. Van egy cserépkályha és kandalló építő szakmám, abból éltem tíz évig. Gyerekkoromban is szerettem a fát, de a főiskola éveiben kezdtem a fával foglalkozni. A főiskolai diplomamunkám a képi ábrázolás szakon egy áramvonalas forma volt, ami fából készült. Akkor még nem használtam láncfűrészt famegmunkálásra. Összességében nyolc év óta vagyok fafaragó, ötvözöm a fát a festészettel, viszont a rönkszobrászkodás, láncfűrészes faszobrászkodás öt-hat éve tart, és az utóbbi két évben már a hivatásom lett.    

 

– Milyen témákat jelenít meg a szobraiban?

– Legtöbbet állatokat faragok. Meg tudom fogni a faragott szobor tekintetével az embereket. Szeretek még domborműveket, padokat faragni, mert annyira jó érzés, amikor látom a gyerekeket, hogy fogják, simogatják a kész munkákat, vagy amikor a padokat kiteszik közterületre, akkor nemcsak egy szép alkotás lesz, hanem funkciót is kap, így a hétköznapokba becsempészem vele a természetet. A fa köztéri tárgyak, szobrok maradandóak tudnak lenni megfelelő kezeléssel. Általában tölgyfából tartósabbak a szobrok, és már faragás közben kezelem lenolajjal, mert a melegben és a hidegben egyaránt repedezne. 

 

– Az idén megkapta „Az erdő szobrásza” kitüntető címet. Szokott versenyeken részt venni?

– Nagyon ritkán rendeznek fafaragó szobrászoknak versenyeket. Tavaly novemberben nyílt erre lehetőség, hogy pályázni lehetett „Az erdő szobrásza” címre, és az áprilisban Móron tartott országos versenyre három, Magyarországon előforduló állatról készült szoborral lehetett benevezni. A húsznál több szobrász közül a bagoly szobrommal érdemeltem ki a kitüntető címet. Egyébként az az igazi elismerés számomra, hogy a nálam idősebb, több tíz éve faragó népi iparművész barátaim elismerik a munkámat, a tudásomat, képességemet.

 

– Hol láthatóak a munkái?

– Elsősorban magánszemélyek megrendelésére és önkormányzatoknak készítek szobrokat. Különböző rendezvényeken látványfaragásokat szoktam vállalni, ami egy kicsit megerőltető, mert négy óra alatt legalább hetven százalékosra kell kifaragni a közönség előtt egy szobrot.

 

Illik Klára

Megszakítás