Tűzoltó hír


Műszaki mentés egy kisteleki balesetnél – Nádas égett Kisteleken, Balástyán és Pusztaszeren

Február 28-án, 14 óra 40 perc körül közlekedési baleset történt a 841-es számú félsorompó nélküli, fényjelző készülékkel ellátott vasúti átjárónál. A Budapest irányából Szeged irányába haladó vonat és egy személyautó ütközött össze. A baleset során a gépkocsi vezetője meghalt, utasa súlyos sérüléseket szenvedett, majd később elhunyt. A balesetnél a műszaki mentésben részt vettek a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is. Itt kapták a következő riasztást, és a kisteleki napelempark környékén keletkezett tűzhöz vonultak.

Február 28-án, a kora délutáni órákban Kisteleken, a napelempark melletti 30 hektáros területen lángra gyulladt a nádas és több szénabála. A tűz veszélyeztette a szennyvíztelepet és a napelemparkot is. A helyszínre érkező kisteleki, szegedi, kiskunfélegyházi hivatásos, továbbá a balástyai, a sándorfalvi, a csólyospálosi  önkéntes tűzoltók, a Balástyai Katasztrófavédelmi KutatóMentőcsoport vízszállítója összesen tíz gépjárműfecskendővel késő éjszakáig tartó küzdelemmel lokalizálták a tüzet. A gyors és szakszerű tűzoltói beavatkozásoknak köszönhetően a környező épületekben nem keletkeztek károk, személyi sérülés nem történt. A tűz okát szakértők vizsgálják.

Fotó: Axefly Vision filmfelvétele alapján Fodor Krisztián készítette

Film: https://youtu.be/Omz71g042ps?t=129

Február 28-án, esti órákban Balástyára jöttek vissza a Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai tüzet oltani. A forráskúti út melletti víztározónál nádas és magasfű égett. A kiskunmajsai hivatásos tűzoltókkal együtt oltották el a lángokat. Ezután feltöltötték a gépjárműfecskendőt vízzel, és ismét riasztották őket egy pusztaszeri tűzhöz.

Pusztaszeren hat hektár nádas égett. A balástyai önkéntesek feladata volt, hogy egy közeli tanyát védjenek meg a tűz terjedésétől. Rajtuk kívül a szegedi, szentesi, csongrádi kiskunmajsai és kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat. Virágh István, a balástyai önkéntes tűzoltó egyesület elnöke elmondta, hogy rendkívül szörnyű volt látni, ahogyan a nádasban élő állatok megégnek, az őzek futottak és a hátukon a szőr égett, a fácánok nem tudtak elrepülni, mert a tollazatukba belekaptak a lángok, a kisnyulak elégtek a tűzben.

A február 28-ai tüzek eloltásában a balástyai önkéntesek közül Virágh István, ifj. Böröcz László, Búza József, Gabnai József és Mucsi István idejét áldozva mentette a tűztől mások értékeit. Tisztelet és köszönet érte!

A Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület felhívja a lakosság figyelmét, hogy március 1-től tűzgyújtási tilalom van! Komoly büntetésre számíthat az, aki szándékosan tüzet gyújt, nádast és avart égetve az állatok élőhelyeit elpusztítja, veszélyezteti a környezetben álló ingatlanokat!