Új tervezési ciklus előtt a vadászok ? Ahogy eddig is, azután is segíti a vadgazdálkodást a megyei hatóság

Február 28-án lezárul az előző, tíz éves üzemtervi ciklus, az új vadászati törvény értelmében viszont már húsz évre szóló tájegységi vadgazdálkodási tervet kell készíteniük a vadászatra jogosultaknak.Ennek előkészítésére hívta ma össze a Csongrád Megyei Kormányhivatal illetékes hatósága az érintetteket, hiszen a megyében tizenöttel gyarapodott a vadgazdálkodási egységek száma az új területi elosztást követően.

A vadgazdálkodási tervet a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is a területileg illetékes vadászati hatóságnak jóvá kell hagynia. Ezért tartották meg azt a csaknem 20 éve kialakított hagyományt a Csongrád megyei vadászok, hogy a tervek elkészítése előtt meghallgatják a szakemberek véleményét, akik ilyenkor a vadállomány-becsléssel és a hasznosítás tervezéssel kapcsolatos szakmai összefüggésekre hívják fel a figyelmet. Az Országos Vadászkamara Csongrád Megyei Szervezete és a megyei Vadászszövetség tagjait dr. Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte, aki hangsúlyozta, történelmi időket éltek át a vadászok, hiszen a megváltozott jogi környezetben új területek kijelölése történt meg, a határok átszabásával új viszonyok teremtődtek. A kormányhivatal vadászati hatósága az országban csaknem egyedülálló módon az első perctől kezdve elkötelezett volt az egyeztetések és a kompromisszumos megoldások megszületése mellett. Mint mondta: elégedett a Csongrád megyei végeredménnyel, a jövőbeni feladat az, hogy a kialakult új egységek a legtöbbet hozzák ki az adottságokból és ez csak együttműködéssel lehetséges. ?Kérem, hogy ahogyan a múltban, úgy a jövőben is fogadják el a hatóság segítségét. A cél közös, a nemzeti kincs, a magyar vadállomány védelme. Bárhogy alakulnak az államigazgatási átszervezések, akármilyen újabb funkciók és feladatok jelennek meg, csak a kamara és a vadgazdálkodási vezetés összefogása tud sikeres vadgazdálkodási ciklusokat eredményezni. A hatóságunk ebben mindig is partnere volt és lesz a vadászoknak.? ? jelentette ki a kormánymegbízott.

Hegyes Zoltán, a megyei vadászkamara elnöke a szakmai egyeztetésen jelenlévőknek elmondta: helyénvaló dolog, hogy egy húsz éves ciklus kezdetén a szereplők találkozzanak, a hosszú évek óta várt vadászati törvény szellemisége is ezt várja el az érintettektől. Mint mondta, a sorsfordító döntések megszülettek, az új jogszabály hosszú viták eredményeképpen megszületett zsinórmérték. Az új vadászati törvény megerősíti a már korábban a földtulajdonhoz rögzített vadászati jogot, az ehhez kapcsolódó 20 éves vadgazdálkodási ciklust mindazok szorgalmazták, akik ehhez a szakmai kérdéshez értenek. A 2016 végén született kötelező vadászkamarai tagságról szóló döntés nem csak a hivatásos, hanem a sportvadászok számára is egyértelmű helyzetet teremt. A változások közül a legfontosabbnak az elnök azt nevezte, hogy a kormányzat forrást is biztosít ennek az ágazatnak. ?Végre elmondhatjuk azt, hogy a vadászati ágazattal ma már úgy foglalkozik a kormányzat, hogy a lehetőségek oldaláról többet biztosít ? akár az újonnan alakuló vadásztársaságoknak, akár a jelenleg vadászatra jogosultaknak. Számunkra az együttműködés az elsődleges, és a kamara szolgáltató jellege arra is kiterjed, hogy minél több olyan információt juttassunk el a kormányzat felé, amelyen esetleg a későbbiekben változtatni szeretnénk.? ? zárta gondolatait Hegyes Zoltán.

Az éves vadgazdálkodási tervet február 15-ig kell benyújtania a vadgazdálkodásra jogosultaknak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala Agrárügyi Főosztályához: 6800 Hódmezővásárhely, Rárósi u. 110.

Ügyfélfogadás
Hétfő: 8.00-6.00 óráig
Kedd: 8.00-16.00 óráig
Szerda: 8.00-16.00 óráig
Csütörtök: 8.00-16.00 óráig
Péntek: 8.00-12.00 óráig
Szeged, 2017. február 6.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

2-Vadász

Megszakítás