A tizenötödik Böllérfesztivál ismét sikeres volt, bár első napján, pénteken kora este
hatalmas köd borult a rendezvénytérre. A szokásosnál kicsivel kevesebb látogató
hallgatta a Balástyai Big Band zenéjét. A zenekar megalapítását több mint tíz éve a
Böllérnap alkalmával vállalta fel Kauczki Tonuzóba, és mára Berkes Antal zenei
vezetésével több községi rendezvény szereplői lettek. Muzsikájuk, és a négy disznósirató
vers közben az önkéntes tűzoltók felügyelete mellett többen sütögették a szalonnát, de
Dobrády Ákos műsorára már nagyon sokan kíváncsiak voltak.
Szombaton reggel tartott a köd, amikor a kilenc sertést traktorral és utánfutókkal hozták a
vágások helyszínére. Reszketve, visítva várták sorsukat. Ujvári László polgármester és Kiss
József főszervező megnyitó szavai után a böllérek a színpadon pálinkával koccintottak, és az
ágyúszó jelezte, megkezdődhet a vágások bemutatója. Rövidesen kisütött a nap és finom
pecsenye illata szállt a böllércsapatok standjai körül. Nyárson és tárcsában sült a hús, a
hagymás vér, később, amikor már a nagyobb húsdarabokat feldolgozták, több helyen kolbászt
is sütöttek. A Lalipop csapat szép őszi dekorációval fokozta az élményt. Szalmabálán
tésztából sütött malackák, szép sárga tökök és kukoricacsövek hívták fel a nézelődők
figyelmét a szépen elrendezett húsokra, a hurkára, kolbászra. Közelükben a nagy állványon,
ahol a 372 kilogrammos disznót bontották fel, a hosszú kolbászok, szalámik, hálóba tett sonka
jelezte, befejeződött a jószág feldolgozása, és így kell elkészíteni a finom húsárut. Közben az
egyik nagy sátor alatt a húsipari cégek már fogyasztható füstölt kolbászokkal, szalámikkal,
disznósajttal, többféle szalonnával és minden egyéb más termékükkel várták a
Böllérfesztiválra érkező vásárlókat, amiből összesen több száz mázsa fogyott el. Ugyanott, a
sátorban a főzőverseny és a süteménykészítő verseny szakértő zsűrije sokféle finom ételt és
süteményt kóstolt meg, és mondott véleményt a sorrend felállításával.
A színpadon az óvodások a disznóvágások hangulatát idéző műsort adtak elő, és utánuk a
nyugdíjas klub Tátika Népdalköre szórakoztatta a közönséget. A veteránjárművek évadzáró
találkozójára a köd miatt kevesebben jöttek, de számukra így is 180 adag babgulyás főtt, és a
szokásos forralt borból és forró teából is volt bőven. A délelőtt folyamán balástyai lovasok
vonultak át a rendezvénytéren, és velük az elkülönített területen a gyerekek lovagolhattak.
Egész nap az éttermi sátorban nagyon sokan álltak sorba a reggeliért, ami sültkolbász, hurka,
sült hús volt, azután később a pörköltekért és a töltött káposztáért, de sok forralt bor és
pálinka is fogyott. Az esti vacsorával együtt összesen több mint egy tonna húsból készültek az
ételek. Például napközben 190 kg kolbász, 190 kg hurka, 190 kg császárszalonna sült, több
bográcsban főttek a pörköltek, az esti bálban feltálalt leveshez az 550 főre egy mázsa húst
használtak fel, és ugyanennyi főre szintén több száz kilogramm húsból készültek a sültes
tálak.
Este a Böllérbálban Ujvári László és Kiss József köszöntői előtt és után a Hayat Hastánc
Egyesület két műsorszáma megalapozta a mulatáshoz a jó hangulatot. Különösen nagy sikere
volt a második produkciónak, ahol a szép hastáncos hölgyek mellett balástyai és kisteleki
férfiak is sejtelmes kendőkkel lejtették a táncot. Ezután tálalták a vacsorát. A csigatésztás
ragulevessel, a sültes tál bőséges választékával és mennyiségével, a többféle finom rétessel
mindenki elégedett lehetett. A sztárvendégek, Sihell Ferry és Henna műsora alatt már megtelt
a táncparkett. A tombola sorsolása után virradatig tartott a fergeteges mulatság.
Illin Klára
Köszönet
A Böllérfesztivál minden segítőjének és Kiss József főszervezőnek köszönetet mondok a
munkájáért.
Ujvári László
polgármester